Leden van VNO-NCW en MKB-Nederland vulden de afgelopen dagen een enquete in waarmee de gevolgen van de coronacrisis in kaart worden gebracht. Van de 224 uitgestuurde enquete werd 70% beantwoord en het overgrote deel van de respondenten (96%) ondervindt negatieve gevolgen.
De helft van de respondenten noteert nu al een omzetverlies tussen de 20 en 100 procent. Bovendien zien de meeste respondenten die omzet de komende drie maanden niet herstellen. Tweederde van de respondenten verwacht de komende drie maanden tussen de 20 en 100 procent aan omzet te verliezen. De helft van de respondenten ervaart problemen met de leveringen van onderdelen die nodig zijn voor hun productieproces.
In de door VNO-NCW vertegenwoordigde branches is thuiswerken veel minder vaak een optie dan in bedrijven die voornamelijk vanuit kantoren opereren. En dat heeft negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid.
Meer dan 80 procent van de respondenten verwacht aanspraak te moeten maken op financiële regelingen die de overheid ter beschikking stelt. Iets minder dan een kwart van de bedrijven zegt daar inmiddels toegang tot te hebben.
Toch is het niet alleen kommer en kwel: overheden en (centrale) banken zijn bereid om verregaande maatregelen te nemen om de economische gevolgen zoveel mogelijk te compenseren. Zo heeft alleen al het ESM 400 miljard euro in kas om bij dergelijke crisissen de schade te beperken. Nederland is overigens tegenstander van het (nu al) inzetten van het ESM-fonds.
Lees het complete artikel hier.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)