Unilever gaat zijn hoofdkantoor in Londen vestigen. Daarmee wordt het bedrijf officieel een Brits bedrijf. Hoewel er in Nederland niets zal veranderen voor de huidige werknemers, heeft het besluit uiteraard wel gevolgen voor de Nederlandse schatkist.
Dividendbelasting
In 2018 werden de plannen om het hoofdkantoor van Unilever naar Rotterdam te verhuizen afgeblazen onder druk van de aandeelhouders, vooral de Britse. Het plan om de dividendbelasting af te schaffen werd destijds breed bekritiseerd, ook al bleef Rutte tot op het laatste moment voorstander van het plan. Anderhalf jaar besluit het bedrijf dus inderdaad om af te zien van vestiging in Nederland.
Hoewel het woord ‘dividendbelasting’ in de communicatie tussen Unilever en de Nederlandse overheid nergens wordt genoemd, schrijft Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer dat de beslissing ‘niet als een grote verassing komt’.
Zelfstandige organisatie
Er zijn, zoals gezegd, geen gevolgen voor de activiteiten en werkgelegenheid van de Unilever divisies in Nederland. Bovendien zal de Food & Refreshment (F&R) divisie in Nederland op ‘enig moment’ (zo zegt Unilever) een zelfstandige, in Nederland gevestigde en beursgenoteerde organisatie worden.
Unilever topman Jope vertelt de NOS blij te zijn om te kunnen blijven samenwerken met de ‘fantastische agrifoodsector’ en noemt Wageningen ‘het Sillicon Valley van de voedselindustrie’.
In Nederland werken ruim 2500 mensen voor Unilever. Daarbij werkt het bedrijf in Nederland met ruim 4200 toeleveranciers samen.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)