Tata kondigt maatregelen tegen overlast -opnieuw- aan
Tata Steel IJmuiden gaat 300 miljoen euro investeren in de reductie van stank, stof en geluid. Hans van den Berg lichtte de plannen in een uitzending van Nieuwsuur toe. Critici hebben weinig vertrouwen in de plannen. Te weinig en te laat, menen ze.
Er is weer nieuws rondom Tata Steel in IJmuiden. Vorige week werd de aangifte tegen het staalbedrijf – die er al enige tijd aan zat te komen – officieel. Namens 1100 mensen en 8 stichtingen deed advocaat Bénédicte Ficq aangifte tegen het bedrijf. De aanklacht luidt dat Tata willens en wetens zeer gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen uitstoot en blijft uitstoten.
Klachten
De aanklagers willen dat Tata bepaalde onderdelen van de fabriek sluit, om de uitstoot van stoffen daarmee te voorkomen. Dat er rondom Tata IJmuiden meer gezondheidsklachten voorkomen dan in controlegebieden, is inmiddels gestaafd door onderzoek van het RIVM. In de IJmondregio komen zowel meer acute gezondheidsklachten voor, als chronische klachten, waaronder zeer ernstige zoals kanker en hartaandoeningen.
Plannen
Tata IJmuiden kondigde eind vorig jaar aan 300 miljoen euro te investeren om de uitstoot van stoffen te verminderen. Onlangs was Tata Steel IJmuiden directeur Hans van den Berg te gast bij Nieuwsuur om de plannen toe te lichten.
“We nemen de klachten van de omwonenden heel serieus”, zegt Van den Berg. “Wij moeten én we willen dat dit gaat verbeteren. We wonen zelf immers ook in de IJmond.” Op de vraag van Mariëlle Tweebeeke waarom het pakket er nu pas komt, antwoord Van den Berg: “We beginnen niet bij nul. We hebben al veel gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Denk aan het in 2013 geplaatste doekfilter, maar ook aan diverse andere nieuwe installaties.”
“Maar we moeten aan het werk”, vervolgt Van den Berg. “We hebben in december een pakket van 300 euro vrijgemaakt voor maatregelen en nu weten we hoe we invulling daaraan gaan geven.”
Stof, stank en geluid
De maatregelen zijn gericht om drie vormen van overlast tegen te gaan: stof, stank en geluid. Om stofoverlast te reduceren, worden er schermen geplaatst, overstortplaatsen afgedekt en bunkers afgedekt. De geuroverlast zal volgens Van den Berg in twee jaar tijd met 85% moeten afnemen. De stofoverlast met 65%. Binnen vier jaar wordt er vervolgens een nieuwe stikstofinstallatie geplaatst waarmee de uitstoot van fijnstof, stikstofoxide en ZZS zal worden gereduceerd.
Gaat ergens over
Opvallend is dat Van den Berg niet inhoudelijk ingaat op de rapporten over de grotere incidentie van (chronische) gezondheidsklachten. “Wij zijn geen medici,” begint hij, “overigens voldoet de luchtkwaliteit in de IJmond regio aan de normen…” waarna Tweebeeke hem vraagt: “Gaat u nu echt zeggen dat het wel meevalt?” Dat wil Van den Berg niet zeggen, maar als Tweebeeke nogmaals benadrukt dat ‘het echt wel ergens over gaat’ (m.b.t de chronische klachten, red.) antwoord Van den Berg: “Het gaat zeker wel ergens over en daarom gaan wij ook die maatregelen nemen.”
Reactief
Criticasters hebben weinig vertrouwen in de plannen van Tata. Dirk Weidema van Milieuplatform IJmuiden meent dat Tata alleen maar onder extreme druk reactieve maatregelen neemt. “Dat hadden ze bovendien al veel eerder moeten doen.” Ook Linda Valent van de Dorpsraad Wijk aan Zee heeft weinig fiducie in de plannen. “Ze gaan zelf meten of de maatregelen werken. Wij van WC-eend…”
Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur.
Lees hier meer over Tata Steel op Process Control.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)