Staking dreigt bij Albemarle vanwege uitblijven loonsverhoging

Bij de Amsterdamse chemiefabriek Albemarle dreigt een stakingsactie te komen. Werknemers willen er per 1 april 5 procent op vooruit gaan. Albemarle wil ook wel 5 procent stijgen, maar in twee stappen.

Bij Albemarle, gevestigd in Amsterdam Noord, worden grondstoffen geproduceerd voor bedrijven in de chemie en de olie&gas. Zo worden er bij het Amsterdamse chemieconcern chemische katalysatoren geproduceerd die bij Neste worden ingezet om biobrandstoffen te produceren. Albemarle is in Amerikaanse handen, maar in 2004 was het nog in handen van Akzo Nobel.

Twee stappen

De werknemers van het bedrijf willen een loonsverhoging van vijf procent per 1 april. Daarnaast willen ze betere regelingen voor de oudere werknemers om er voor te zorgen dat zij op gezonde wijze hun pensioen bereiken. Albemarle is bereid om een loonsverhoging van vijf procent te geven, maar niet in één keer: het bedrijf wil de loonsverhoging in twee stappen realiseren.

Procenten

Voor de oudere werknemers biedt Albemarle de gelegenheid om drie jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd 14 procent minder uren te hoeven draaien. Daarbij levert het personeel dan 7% loon in, maar blijft de pensioenopbouw ongewijzigd. Het FNV is het niet eens met het voorstel van de werkgever: de vakbond wil een loonsverhoging van vijf procent per 1 april én een regeling voor oudere werknemers van 80 procent werken tegen 90 procent loon, bij een pensioenopbouw van 100 procent. De werkgever heeft tot dinsdagmiddag om te reageren, daarna volgen stakingen.

Eindbod?

In het Parool reageert Albemarle directeur Quist enigszins verbaasd op het gestelde ultimatum. Volgens de directeur was de werkgever er bijna uit met de vakbond, maar werd het eerste bod door de vakbond meteen als eindbod beschouwd. Daarna was het volgens de directeur onmogelijk om formele onderhandelingen op te starten. Quist wil graag meedenken met het personeel, maar het bedrijf heeft te maken met hoge gasprijzen en een Amerikaans moederbedrijf dat niet zomaar de portemonnee trekt voor een loonsverhoging.

Foto: Wikimedia Commons