Staat de FNV Trots op Staal petitie haaks op Stichting Frisse Wind, of toch niet?

Staat de FNV Trots op Staal petitie haaks op Stichting Frisse Wind, of toch niet?

Afgelopen week startte FNV Metaal een petitie getiteld ‘Trots op Staal uit de IJmond’. Zes dagen later staat de teller op bijna 10.000 handtekeningen. De actie lijkt een reactie te zijn op de petitie die Stichting Frisse Wind Nu onlangs startte en die mogelijk tot een strafzaak tegen Tata Steel IJmuiden zal leiden. Of staat de petitie er los van?

“Nee, het is zeker geen rechtstreekse reactie op de petitie van Frisse Wind”, zegt FNV-Metaal voorman Roel Berghuis. “Het gaat ons er om dat er veel negatieve berichten rondom Tata IJmuiden te lezen zijn en dan lijkt men weleens te vergeten dat Tata IJmuiden niet alleen van economisch levensbelang is voor de regio, maar ook voor Nederland als geheel. Staal is een onmisbare pijler van technologische en economische voortuitgang. Het enorme aantal handtekeningen laat zien dat er heel veel mensen trots zijn op het bedrijf en ook het belang zien.”

Vergroening

Dat wil niet zeggen dat Berghuis tegen vergroening is, integendeel. “Wij willen ook dat Tata verduurzaamt, maar vergis je niet, Tata IJmuiden staat op de zesde best presterende plek van alle staalbedrijven als het om CO2-uitstoot gaat. Elk staalbedrijf moet straks aan de maatregelen van Parijs voldoen, maar Tata is dus al een heel eind op de goede weg.”

In het geval van de zaak van Frisse Wind gaat het echter niet om CO2, maar om lokale verontreiniging van diverse stoffen. “Ook daarvan vind ik dat ze echt wel een goed punt hebben”, vertelt Berghuis. “Die lokale uitstoot moet minder worden. Het probleem met actiegroepen is echter dat ze willen dat het morgen opgelost is. Maar zo simpel is het niet. Wij moeten de balans zien te vinden tussen een gezond staalbedrijf, werkgelegenheid, technologische verbeteringen en de omgeving.”

Doekfilter

Dat de omgeving last heeft van de uitstoot staat buiten kijf. Berghuis: “Maar er wordt ook echt wel aan gewerkt. Tata India heeft net weer 300 miljoen euro toegezegd aan verbeteringen, terwijl ze het bedrijf al aan het verkopen zijn. Zo komt er onder andere een doekfilter bij de pelletfabriek.”

Stichting Frisse Wind Nu reageerde afgelopen weekend op de petitie van FNV. In het statement valt te lezen dat de Frisse Wind zaak en petitie zeker niet gericht zijn tegen werknemers van Tata IJmuiden, sterker nog, Frisse Wind maakt zich ook zorgen om de gezondheid van Tata medewerkers.

Tweestrijd

Maar toch lijkt er een tweestrijd te ontstaan, met een ‘race’ naar het grootste aantal handtekeningen. In een schriftelijke reactie zegt Stichting Frisse Wind Nu het volgende:

“Zoals we ook in ons statement schrijven zijn de directie en aandeelhouders de enige die kunnen voorkomen dat er een tweestrijd ontstaat. In onze ogen is er sprake van één gezamenlijk belang en een valse paradox, namelijk: werkgelegenheid versus gezondheid en duurzaamheid. Het is natuurlijk heel teleurstellend dat het zover heeft moeten komen, doordat de directie dit belang zolang heeft laten liggen.

Wij gaan niet in op een wedstrijd om aantallen. Het feit dat er zoveel mensen en een aantal stichtingen zijn die voornemens zijn aangifte te doen, zegt wat ons betreft genoeg. Aangifte doen is geen klein statement en geeft aan hoe groot de zorg is. Gezondheid is geen mening, maar een voorwaarde. Directie en aandeelhouders zijn hiervoor verantwoordelijk en zij moeten deze verantwoordelijkheid oppakken richting omwonenden én werknemers. 
Het spreekt -voor ons- voor zich dat medewerkers en hun familieleden opkomen voor werkgelegenheid.”
Goede buur
In de basis staan FNV en Frisse Wind minder lijnrecht tegenover elkaar dan men zou vermoeden. Berghuis:”Wij willen dat Tata een goede buur is van de omgeving. Die moet gewoon schoner worden. Maar dat kan alleen niet van de ene op de andere dag.”

Meer nieuws over Tata Steel vind je hier.