foto Sitetech

Dienstverlener Sitech op Chemelot is verkocht. Het overgrote deel komt in handen van de Duitse Ebert HERA Esser Group. De circa 900 medewerkers zijn over de overname en opsplitsing geïnformeerd. De mededingingsautoriteiten moeten de overname nog goedkeuren. FNV-bestuurder Paul Smink is positief en stelt dat Sitech onder de nieuwe eigenaar weer een gezonde toekomst heeft.

Sitech is dienstverlener op de Chemelot site. Het bedrijf neemt een pionierspositie in als het gaat om de digitalisering van de procestechniek en de duurzame fabriek van de toekomst.

Opgericht in 2008 vanuit verschillende DSM afdelingen, werken multidisciplinaire teams van specialisten nauw samen om hun kennis en ervaring van de procesindustrie in dienst te stellen van de klant.

De activiteiten zijn volgens De Limburger goed voor een omzet van jaarlijks circa 300 miljoen euro. Verder maken de bedrijfsbrandweer en beveiliging onderdeel uit van het bedrijf.

Sterkere toekomst

Marc Dassen, CEO van Sitech, gaf in november 2022 in een bericht op de site de reden van splitsing van Sitech in twee bedrijven aan. Bij het uitwerken van de toekomststrategie werd duidelijk dat de activiteiten met betrekking tot enerzijds waterzuivering en het beheer van de Chemelot infrastructuur en anderzijds de technische services die het bedrijf verleent aan klanten op de site dusdanig verschillen qua strategie dat een splitsing leidt tot een sterkere toekomst.

Continuïteit waarborgen

De verzelfstandiging van Sitech in twee bedrijven gaat volgens hem gepaard met werkgaranties op de Chemelot site. Hierdoor kan het bedrijf samen met de klanten de continuïteit van de processen waarborgen. Voor verbreding van het werkveld buiten Chemelot heeft het services deel van Sitech een betere uitgangspositie met een nieuwe eigenaar, die het bedrijf ziet als partner en samen verder wil groeien. Dat is dus de Duitse Ebert HERA Esser Group. De firma is gegroeid van een traditioneel familiebedrijf naar een concern dat wereldwijd actief is op het gebied van bouw en onderhoud van industriële installaties. De Group heeft bovendien een jarenlange ervaring op Chemelot.

Toekomst

“Onder de nieuwe eigenaar heeft de dienstverlener op Chemelot weer een gezonde toekomst, kan er verder doorontwikkeld worden en hebben de medewerkers zekerheid”, aldus FNV-bestuurder Paul Smink in De Limburger. De splitsing maakt het voor de nieuwe aandeelhouder ook mogelijk om de diensten van Sitech buiten Chemelot aan te bieden. Omdat de nieuwe eigenaar Sitech ziet als technologiepartner, heeft de koop geen gevolgen voor de medewerkers. Zij krijgen bij een definitieve overgang een baangarantie van vijf jaar. Verder krijgen alle Sitech-werknemers een overnamebonus van 650 euro bruto in maart.

Infrastructuur

De divisie met circa 50 mensen, die verantwoordelijk is voor de infrastructuur op Chemelot (spoor/rails, wegen, riolering en waterzuivering), gaat niet mee over. Die valt voorlopig nog onder het oude Sitech, tot het moment dat hiervoor een nieuwe eigenaar is gevonden.