Chemiefabrikant Fibrant heeft voorlopig bakzeil bij de rechter gehaald over de snelle sluiting van de oudste naftakraker van SABIC op industrieterrein Chemelot. Fibrant vreesde door die sluiting onvoldoende waterstof aangevoerd te krijgen en zag zich in haar voortbestaan bedreigd. De rechtbank denkt dat het wel meevalt en wijst het opleggen van een dwangsom van 50 miljoen euro aan krakereigenaar SABIC in een tussenvonnis af, meldt De Limburger.
Fibrant ontwikkelt, verbetert en verkoopt wereldwijd caprolactam, ammoniumsulfaat en hun bijproducten. Het bedrijf heeft productiefaciliteiten in China en Geleen. In Nederland werken ruim 300 medewerkers op het hoofdkantoor in Urmond en op de zeven fabrieken op de Chemelot-site. De auto-, textiel- en agrarische industrie gebruikt de hoogwaardige materialen in uiteenlopende toepassingen. Fibrant is opgericht in 1952 en is sinds 2015 onderdeel van een joint venture tussen CVC Capital partners en DSM.
Voor het productieproces heeft Fibrant veel waterstof nodig. Belangrijkste leverancier van die waterstof is SABIC. Dit Saoedische chemieconcern bezit op Chemelot onder meer twee naftakrakers die diverse chemische grondstoffen produceren, waaronder waterstof.
Dure reparaties
Directeur Martijn Amory van Fibrant schrok volgens De Limburger hevig toen in januari na een publicatie in de krant werd bevestigd werd dat SABIC de oudste naftakraker – Olefins3 genaamd – wil sluiten in 2024. De fabriek uit 1971 vertoont gebreken. Daarom zijn kostbare reparaties nodig.
Fibrant ziet door de sluiting de aanlevering van waterstof in gevaar komen. Dat zou desastreus zijn voor de bedrijfsvoering. Fibrant wees SABIC op de contractuele verplichting om belangrijke wijzigingen minstens vier jaar van tevoren aan te kondigen.
Dwangsom
Bij de rechtbank in Rotterdam eiste de advocaat van Fibrant dat SABIC zich nog tot en met 2026 aan het contract houdt, dus Olefins3 openhoudt en waterstof blijft leveren. Ook zou SABIC eind 2023 groot onderhoud aan de kraker moeten verrichten. De rechter zou een dwangsom van 50 miljoen euro moeten opleggen als SABIC daar niet aan zou voldoen, eiste de advocaat Fibrant in een voorlopige voorziening, voorafgaand aan een (langdurige) bodemprocedure.
Miljoenenverlies
De rechtbank erkent volgens De Limburger dat SABIC zich niet heeft gehouden aan de overeenkomst om de sluiting van de oude fabriek vier jaar van tevoren te melden. Volgens SABIC komt dat door onvoorziene omstandigheden: het langer openhouden kost bakken vol geld. In 2023 zou de Olefins3 een grote onderhoudsbeurt moeten krijgen, die 50 tot 60 miljoen euro kost. Daarnaast moet voor 59 miljoen euro een aantal noodzakelijke reparaties plaatsvinden. Die investeringen leiden er volgens Sabic toe dat de oude kraker in 2023 en 2024 bij elkaar opgeteld 86 miljoen euro verlies maakt. Als de naftakraker tot 2026 open moet blijven, loopt het verlies op tot 146 miljoen euro.
Afgedekt
De advocaat van SABIC betoogt dat Fibrant niet bang hoeft te zijn voor een gebrek aan waterstof. SABIC beschikt immers nog over de modernere naftakraker Olefins4, die ook waterstof kan leveren, evenals kunstmestfabrikant OCI. De rechtbank gaat daarin mee: de tweede naftakraker van SABIC en OCI kunnen samen voldoende waterstof leveren om het gat te dekken dat na sluiting van de Olefins3 ontstaat. Fibrant heeft volgens de rechtbank onvoldoende aannemelijk gemaakt dat het belangrijk is om SABIC te dwingen de oudste kraker tegen torenhoge kosten langer open te houden. Directeur Martijn Amory beraadt zich op vervolgstappen en Fibrant gaat op zoek naar alternatieve oplossingen voor de levering van waterstof. De hoofdprocedure bij de rechtbank wordt voortgezet. Amory ziet die met vertrouwen tegemoet.
Lees hier de uitspraak van de rechtbank
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)