RIVM: stof in IJmond is ongewenst voor de gezondheid van kinderen

Tata Steel IJmuiden staat opnieuw in het nieuws. Het RIVM concludeert aan de hand van nieuw onderzoek dat het neergedaalde stof in de regio rondom Tata relatief veel PAK’s en metalen bevat. Dat stof is ongewenst voor de gezondheid van kinderen.

Op 29 buitenlocaties en op 12 binnenlocaties werden de afgelopen tijd monsters genomen in de omgeving van Tata Steel. Daarin werden vervolgens de concentraties PAK’s en diverse metalen gemeten. Het RIVM stelde vast dat die concentraties twintig tot honderd maal hoger liggen dan in andere regio’s in Nederland.

Vooral de aanwezigheid van PAK’s en lood is volgens het RIVM ongewenst. Door in aanraking te komen met deze stoffen zouden kinderen het risico lopen op ontwikkelingsstoornissen.

Stof in IJmond, zeer zorgelijk

Demissionair staatssecrataris Van Weyenberg vindt het ‘zeer zorgelijk’ dat inwoners van de regio veel meer worden blootgesteld aan dergelijke stoffen dan bewoners van andere regio’s. “Dit kan zo niet en moet anders”, laat hij in een schriftelijke verklaring weten. Van Weyenberg gaat met de provincie praten: hij wil de vergunningsvoorwaarden strenger maken en tegelijk strenger handhaven. Hij realiseert zich echter dat dit voor de omwonenden te lang zal duren.

Hoewel Tata Steel eerst op de gebruikelijker manier reageerde:

We begrijpen dat omwonenden en met name de inwoners van Wijk aan Zee zich naar aanleiding van dit rapport zorgen maken over hun gezondheid en die van hun kinderen en delen deze zorg. Dit rapport onderstreept de noodzaak om te komen tot een gezondere leefomgeving. Wij nemen daarin onze verantwoordelijkheid.

Kwam er een dag later in Nieuwsuur toch een andere reactie. Tata CEO Hans van den Berg benadrukte allereerst het belang van staal voor de Nederlandse en regionale economie. Daarnaast legde hij uit wat Tata al heeft gedaan en nog gaat doen om de uitstoot terug te brengen. Maar vervolgens erkende Van den Berg dat het bedrijf al eerder van start had kunnen gaan met de maatregelen. “Er is veel gebeurd, maar ik denk dat daar een punt in zit”, zei de voorman in het interview.

Wijk aan Zee slopen

Toch is sluiting, of verhuizing van de fabriek geen optie, volgens Van den Berg. Econoom Paul de Hen suggereerde in een opiniestuk voor EW Magazine om niet de fabriek te verhuizen, maar Wijk aan Zee te slopen. Het geleidelijk uitkopen van het dorp en de bewoners elders een onderkomen bieden, zou volgens de econoom wellicht een optie kunnen zijn.

Het AD maakte een rondgang langs diverse bewoners van de omgeving. Sommige bewoners zijn klaar met de kritiek op de fabriek. Andere bewoners, zoals Sanne Walvisch, de drijvende kracht achter de stichting Frisse Wind nu, liggen wakker van het recente RIVM rapport.

 

Meer industrie nieuws