Politiek en milieu-organisaties zeer kritisch op Tata, woensdag volgt debat

Zowel de politiek als milieu-organisaties hebben zich gister zeer kritisch uitgelaten over Tata IJmuiden naar aanleiding van het laatste RIVM-rapport. Tata lijkt een kantelpunt te naderen.

Uit het recente RIVM rapport blijkt dat de door Tata Steel gerapporteerde uitstoot niet overeenkomt met de werkelijk gemeten uitstoot. In een enkel geval is de werkelijke uitstoot (van PAK’s) zelfs duizend maal hoger dan de gerapporteerde uitstoot. Een deel van het verschil kan worden verklaard door de onderaannemers van Tata Steel. Die uitstoot hoeft namelijk niet door Tata te worden gerapporteerd.

“Een papieren werkelijkheid”, noemt FD-redacteur Anna Dijkman de constructie met de onderaannemers in haar column van vandaag. Volgens Dijkman is het tijd dat het rijk de regie neemt. Die regie ontbreekt namelijk, volgens haar.

Beest

De politiek reageerde maandag tamelijk kritisch op het RIVM-rapport. GroenLinks wil dat het kabinet ingrijpt door de sterkst vervuilende plants te sluiten. “De regels om het beest Tata Steel in bedwang te houden werken niet”, zegt GroenLinks kamerlid Suzanne Kröger in  het FD. De Christenunie wil graag ‘directe handhaving’. Volgens de partij hebben bedrijven als Tata, die weliswaar belangrijk zijn voor de Nederlandse economie, alleen toekomst als ze het leefklimaat van hun omgeving niet verwoesten.

Lange termijn

Ook milieu-organisaties zijn kritisch. Waar Greenpeace vorig jaar nog haar steun uitsprak voor het Groen Staal plan dat door FNV werd geïnitieerd, meent de organisatie dat het oplossen van de huidige lokale vervuiling minstens zo belangrijk is als de lange termijn vergroening. Milieudefensie meent dat toezichthouders accuut moeten ingrijpen. De toezichthouder, de provinciale Omgevingsdienst, wil vooral beleid vanuit Den Haag in deze kwestie. Morgen vergadert de Tweede Kamer verder over het Tata dossier.