Het is onrustig bij Tata Steel in IJmuiden. Sinds het plotselinge vertrek van topman Theo Henrar wordt er geprotesteerd en actie gevoerd. Vanmorgen vond er een ‘toeterprotest’ plaats vanuit auto’s van stakende medewerkers. Vanwege de coronacrisis is ‘schouder aan schouder’ protesteren niet mogelijk. Bij het toeterprotest, waar zo’n honderd auto’s aan deelnamen, werd er vooral tegen de topman van Tata Steel Europe, Henrik Adam, geprotesteerd. Het personeel meent dat Henrar zich verzette tegen de koers die werd uitgezet vanuit het hoofdkantoor in India.

Gister legden enkele tientallen medewerkers het werk al neer en eisten een uitleg over het plotselinge vertrek van Henrar. De ondernemingsraad vermoedt een gedwongen ontslag van Henrar, omdat hij zich teveel zou hebben hard gemaakt voor de belangen in IJmuiden. Henrar was al 33 jaar in dienst bij Tata, waarvan hij de laatste 12 jaar CEO van Tata Steel IJmuiden was.

Het onderliggende probleem is een reorganisatie, die er al langere tijd zit aan te komen. Door de coronacrisis leek deze even op de lange baan te zijn geschoven, maar de ondernemingsraad vermoedt dat India alsnog die reorganisatie op korte termijn wil doorvoeren.

Twee weken geleden sprak Process Control nog met Annemarie Manger,  directeur sustainability, health, safety, environment en quality bij Tata Steel. Over de reorganisatie zei ze: “Het is van belang dat we winstgevend blijven en daarvoor hebben we het transformatie programma dat gericht is op verbeteringen en efficiency in het bedrijf. Vanwege de huidige situatie rondom corona is die reorganisatie nu echter niet aan de orde.”

Dit is het officiële statement van Tata Steel:

We begrijpen dat mensen bezorgd zijn en dat het nieuws van het vertrek van Theo Henrar er toe leidt dat dit soort acties plaats vinden. Dit geeft de betrokkenheid aan van de mensen die bij ons werken. We benadrukken echter dat zijn toekomstige vertrek echter geen verandering betekent in de status van de structuur en de afspraken die zijn gemaakt rondom het Transformatie programma.

Laat het helder zijn: het doel van het Transformatie programma is niet het aantal banen te verminderen, maar om de toekomst van ons bedrijf veilig te stellen voor toekomstige generaties staalproducenten. Alleen dit stelt ons in staat de investeringen te doen die nodig zijn om de meest verantwoordelijke en innovatieve staalproducent en leider in CO2-neutrale staalproductie te worden. De enige manier waarop we onze ambitie kunnen realiseren is door samen te werken, als één bedrijf. We moeten ook de Corona crisis goed doorstaan zodat we kunnen zorgen voor een goede toekomst na corona.

Het vertrek van Theo Henrar betekent geen versnelling van het doorvoeren van het voorgenomen organisatieontwerp binnen de transformatieplannen.

We hebben al eerder gecommuniceerd dat we de start van de consultatiegesprekken met de werknemersvertegenwoordiging uitstellen vanwege de corona crisis, tot na 1 juli 2020. Dit blijft ongewijzigd. Ook zullen binnen het Transformatie programma geen gedwongen ontslagen vallen in Nederland. We respecteren het werkgelegenheidspact.

Onze Indiase aandeelhouder en Tata Steel Europe blijven gecommitteerd aan het gezond en levensvatbaar houden van Tata Steel Nederland. Nu en in de toekomst.”