Bij Ruma Rubber, fabrikant van onder andere rubber walsen, werd onlangs de datalogging met een analoge schrijver vervangen door een moderne digitale datalogging met behulp van het JUMO PCC/PCA 3000 systeem. De data is nu veel makkelijker te benaderen en het proces is eenvoudiger (en op afstand) te monitoren. Bovendien heeft JUMO de nieuwe datalogging als een schil om de bestaande procesautomatisering gebouwd én kan het bestaande ERP-systeem gebruikt blijven worden.

Bij Ruma Rubber, sinds 1937 gevestigd in Hoogeveen, worden onder andere rubber walsen geproduceerd: van kleine rolletjes in een kopieermachine, tot meterslange industriële walsen. In de walsfabriek waren de autoclaven tot voor kort uitgerust met analoge schrijvers voor de registratie van de procesdata. Wim Kreulen van de Technische Dienst van Ruma vertelt: “Elke autoclaaf was uitgerust met een schijf waar een naaldje overheen liep en waarmee de druk en de temperatuur gedurende het proces in de autoclaaf werd vastgelegd.”

Bij Ruma ontstond de behoefte aan een nieuwe vorm van loggen. “We wilden graag dat de data accurater zou worden gelogd en ook makkelijker terug te vinden zou zijn”, vertelt Kreulen. 

SVS3000

De autoclaven bij Ruma waren tot voor kort met een SCADA pakket geautomatiseerd: het SVS 3000-pakket, tevens een product van JUMO. Het SVS 3000-pakket functioneerde prima, maar bleek lastig te koppelen te zijn aan de voorraadsystemen van Ruma. Joris Lit, Product Specialist Automatisering  bij JUMO, legt uit: “Daarnaast moet een dergelijk SCADA op een daarvoor ingerichte PC werken, moet er regelmatig onderhoud en updates plaatsvinden en dat wil je tegenwoordig liever anders doen”.

Tekst loopt door onder afbeelding

PCA/PCC

Voor een andere applicatie schafte Ruma enige tijd geleden een datalogger aan van JUMO, die in dit geval werd voorzien van een PCA/PCC 3000 systeem. Het PCA systeem bleek dermate goed te bevallen bij de medewerkers, dat Ruma besloot om de autoclaven ook te voorzien van dit systeem. De PCC tool zorgt er voor dat de gegevens van de hardware in het proces naar de server toe gaan. Het PCA gedeelte zorgt voor de visualisatie van de data.

m-TRON T

Via RS485 gaat de data in de nieuwe opstelling uit de vier autoclaven naar de centrale m-TRON PLC. De communicatie komt binnen op de CPU-module, het hart van het systeem. De CPU verwerkt de informatie uit de autoclaven en logt de data. “De m-TRON CPU fungeert in dit geval als een soort gateway”, licht Lit toe. “De CPU is weliswaar de master, maar mocht de PLC uitvallen, kan het hele systeem toch gewoon blijven functioneren. Je mist dan alleen de logging.” Het PCA 3000 systeem maakt middels een HMI-scherm de data direct inzichtelijk voor de operator. De data wordt ook na elke batch automatisch in een PDF op de server opgeslagen.

Rode lamp

“Met het nieuwe systeem kijkt de procesoperator na elke batch op zijn beeldscherm of het vulkanisatieproces goed is verlopen”,  vertelt Kreulen. “Daarbij kan de operator in één oogopslag zien of zowel de druk als de temperatuur de juiste waardes hebben bereikt en of die voldoende lang zijn behouden. Bovendien geeft het systeem automatisch een waarschuwing als er tijdens het proces een waarde buiten de tolerantie is gelopen: er gaat dan een rode lamp branden boven de ketel. Die melding wordt ook doorgestuurd naar het kantoor.”

Goedgekeurd

Na een proefperiode van enkele maanden werd het PCA/PCC 3000-systeem door Ruma goedgekeurd. Kreulen: “We hebben nu vier autoclaven op de nieuwe datalogger aangesloten en daar komt waarschijnlijk nog een vijfde bij. Maar het systeem is ook interessant voor andere applicaties waar nu nog analoog data wordt gelogd.”

Lees het complete verhaal in Process Control 5, 2020