door Hans Broer, Marketing Manager, HSO
Om bedrijfsprestaties in de productiesector te verbeteren en een efficiëntieslag te maken, worden de virtuele en fysieke realiteit steeds dichter met elkaar verbonden. Dankzij nieuwe IT-toepassingen kunnen fabrikanten hun klantenservice verbeteren, meer waarde halen uit infrastructuren en systemen, processen stroomlijnen en kosten omlaag brengen.
Een van deze nieuwe toepassingen is digital twinning. Bij de inzet van digitale tweelingen wordt een digitaal platform gekoppeld aan een fysieke resource, zoals een machine. Oftewel: er is een digitale tweeling van het apparaat. Op basis van de data die over de machine wordt verzameld, kunnen de prestaties digitaal en in real-time vanuit een centrale plek worden beoordeeld. Digital twinning wordt dan ook een steeds populairdere toepassing in productielijnen en industriële omgevingen.
Steeds meer organisaties investeren in deze toepassing. Hiermee kunnen bedrijven zich onderscheiden van de concurrent. Het is belangrijk dat organisaties snel aan boord stappen en aansluiten op deze technologische trend, want analisten voorspellen dat 85 procent van de Internet of Things-platforms gebruik zullen maken van digital tweelingen in 2022. Maar wat zijn precies de mogelijkheden van deze toepassing? Dat leg ik je in deze blog haarfijn uit met 4 voordelen van digital twinning.
Pleeg onderhoud zonder downtime
De inzet van digitale tweelingen zorgt ervoor dat technici op een smartphone of computer een digitale weergave van een machine kunnen zien. Dit brengt ons bij het eerste voordeel: onderhoudstaken worden gevisualiseerd. De digitale weergave wordt up-to-date gehouden met data afkomstig van de sensoren op de machine. De status, historie en prestaties van een machine kunnen dan online geëvalueerd worden. Voor technici is het in een oogopslag duidelijk waar verbeteringen of aanpassingen nodig zijn, zonder dat ze fysiek naar een apparaat hoeven te gaan.
Voor de fabrikant is het ook voordelig om te zien wat er qua onderhoud nodig is om machines zo lang mogelijk goed te laten draaien. Zo wordt downtime voorkomen en is het voor operators gemakkelijk om het beste tijdstip voor onderhoud te bepalen. Daarnaast kunnen er betere beslissingen omtrent operaties genomen worden. Ook is het direct inzichtelijk welke gevolgen een wijziging heeft op onder andere productiesnelheid, omgevingsfactoren en productkwaliteit. De inzichten die digitale tweelingen opleveren kunnen een sleutelrol vervullen bij de bouw van nieuwe productielijnen of nieuwe fabrieken, het bevorderen van zakelijke groei en innovatie, het testen van het eindproduct en het beheren van bedrijfsmiddelen.
Bespaar geld in de gehele productiecyclus
Een derde voordeel die digitale twins bieden is dat ze goed inzetbaar zijn voor preventief onderhoud. Sensoren evalueren immers de staat van de componenten van een machine, de verwachte levensduur en de productie werklast, door de analyse van data. Technici kunnen hiermee storingen voorspellen en voorkomen.
Als laatste komen digitale twins van pas bij de ontwikkeling van nieuwe apparatuur. Ontwikkelaars kunnen de prototypes virtueel testen en aanpassen. Zo hoeft er geen geld en tijd in de fysieke ontwikkeling van een prototype te worden gestoken. Ook kunnen onderhoudstechnici getraind worden in het repareren en demonteren van apparatuur, zonder dat er fysieke machines nodig zijn. Het is voor veel producenten namelijk te duur om apparatuur en onderdelen aan te schaffen voor enkel test- en leerprocessen. Digital twinning biedt een praktische oplossing voor dit probleem en bespaart veel geld.
Maak gebruik van de voordelen
De hybride wereld van fysieke en virtuele componenten vertegenwoordigt de toekomst van de productiesector. Digitale tweelingen worden al op grote schaal ingezet en de voordelen zijn evident. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om processen te optimaliseren, kosten te besparen en downtime te voorkomen. Om te overleven in de concurrerende productiemarkt zijn de kansen die digital twinning biedt onmisbaar.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)