De kogel is door de kerk. Gister werd nog gehoopt dat onder andere de EU een uitzondering zou krijgen op de importheffingen van Trump, maar die positie lijkt vooralsnog voor Mexico en Canada te zijn weggelegd.
De reacties in Nederland en de EU liegen er niet om. Minister Sigrid Kaag noemde het besluit ‘een zeer kortzichtige maatregel’. Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank reageerde: “Als je je bondgenoten tarieven oplegt, dan kun je je afvragen wie nog je vijanden zijn”. Volgens hem kan het groeiende protectionisme zorgen voor een neerwaarts risico in de de economie van de EU.
Ineke Dezentjé, die eergisteren samen met Tata Steel CEO Henrar bij de ambassadeur van de VS nog probeerde maatregel ongedaan te krijgen, reageert toch relatief optimistisch vanmorgen: “Ik roep de EU en het kabinet op om de voet tussen de deur te zetten die de komende dagen nog op een kier staat. Er moet haast gemaakt worden om voor Europa een uitzonderingspositie voor elkaar te krijgen.”
Dezentjé benadrukt nogmaals dat er een goede reden is voor een uitzonderingspositie: “Nederland heeft het beste en schoonste staal en aluminium van de wereld. We mogen niet het kind van de rekening worden. Daarom is samen optrekken binnen de EU nu belangrijker dan ooit. We hebben daarom voortdurend topoverleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.”
Als het echter niet snel tot een akkoord komt, zal er direct schade zijn voor de Nederlandse staalindustrie. “Er zijn momenteel al scheepsladingen met staal onderweg naar de VS. Deze worden dan direct geraakt worden door de importheffing. We maken hier producten die de Verenigde Staten hard nodig hebben. Nu de maatregelen worden doorgezet, moet er een uitzondering worden gemaakt voor Europa”, licht Dezentjé toe.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)