Gisteren werd een motie van GroenLinks, met betrekking tot de uitfaseren van persistente stoffen in de chemische industrie, in Den Haag met grote meerderheid aangenomen.
Persistente stoffen, zoals C8 en GenX van Chemours, maar ook tal van andere stoffen die worden gebruikt bij het waterafstotend maken van talloze producten en perfluorverbindingen in brandblusschuim, zijn al jaren een doorn in het oog van GroenLinks. “Keer op keer is er gedonder met stoffen die niet thuis horen in ons milieu, water en lijf. Dat zien we al bij de problemen rond de Dordtse fabriek Chemours. De staatssecretaris moet nu in gesprek gaan met de industrie over hoe we deze stoffen helemaal kunnen uitfaseren”, meldt initiatiefnemer Suzanne Kröger van GroenLinks in een interview met het AD.
Volgens Expertisecentrum PFAS zijn persistente stoffen een steeds groter probleem aan het worden. Op de lijst van het centrum staan zo’n 6000 stoffen die schadelijk zijn voor het bodem- en watersysteem en daarmee uiteindelijk ook voor de mens schadelijke gevolgen kunnen hebben.
Het eventueel uitfaseren van deze stoffen kan fikse gevolgen hebben voor de chemie. Voor veel van deze stoffen is simpelweg nog geen alternatief. De komende tijd zal duidelijk worden of en op welke termijn bepaalde stoffen daadwerkelijk uitgefaseerd zullen worden.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)