![banden-696x335-1](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2021/12/banden-696x335-1.jpg)
Gedeputeerde Staten van Limburg wil autobandenrecycler Black Bear een vergunning geven om zich op Chemelot te vestigen. Het Graetheidecomité is tegen en diende een zienswijze in. Een vergunning is volgens het comité in strijd met de Koepelvergunning Chemelot. Directeur Loek Radix van Chemelot betreurt dat het comité geen contact heeft opgenomen over de zienswijze. “Dat had veel onjuistheden, onzorgvuldigheden en onterechte zorgen kunnen voorkomen.”
Black Bear Carbon wil zich op Chemelot gaan richten op het terugwinnen van de hoogwaardige grondstoffen uit het (nagenoeg) staal- en textielvrije verkleinde rubbergranulaat van auto- en vrachtwagenbanden. Jaarlijks gaat het om 40.000 ton waaruit het bedrijf via een pyrolyseproces ongeveer 20.000 ton olie en ongeveer 18.000 ton zwarte koolstof wil terugwinnen. Doel is om de zwarte koolstof als additief een nieuw leven te geven in onder meer rubber, kunststof en verf.
Grote brand
Het comité heeft zo zijn vraagtekens bij de komst naar Chemelot. De organisatie verwijst naar de grote uitslaande brand in februari 2019 in de proeffabriek van Black Bear in Nederweert. Het vuur greep snel om zich heen waardoor een loods van 50×100 meter in lichterlaaie kwam te staan.
Het Nederlands Onderzoeks Instituut (NLOI) onderzocht de brand. Hoewel het onderzoeksrapport volgens het comité geheim is, zijn er enkele conclusies van het instituut over de brand bekend. Zo had Black Bear de plant nooit veilig kunnen bedrijven en waren veiligheidsstudies en risico-analyses onvoldoende. Ook was er een gebrekkige veiligheidscultuur.
Reguliere vergunningsproces
Chemelot gaat in het openbaar niet in op zienswijzen. Radix geeft aan op het reguliere vergunningsproces te vertrouwen. “Chemelot is juist verheugd met deze investering omdat die een goede bijdrage levert aan de ontwikkeling van de regio tot een Europese Circular Hub, waarin overheden, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen samenwerken”, aldus Radix.
De groene ambities van Black Bear botsen overigens op verouderde wetgeving, die te weinig rekening houdt met circulariteit, meldt De Limburger. Zo ziet de overheid het herwonnen carbon black als afval en niet als grondstof.
Tijd dringt
“Vanwege de onduidelijke wetgeving, is er geen rechtszekerheid, wat mogelijk grote impact heeft op potentiële investeerders in de nieuwe fabriek in Geleen, die al gauw 100 miljoen euro vergt. Bovendien: klanten willen geen afval, maar nieuwe grondstoffen. De tijd dringt. Binnen een maand of twee moet er duidelijkheid zijn”, aldus Victor Vreeken, directeur Black Bear in De Limburger
Goed leefklimaat
Het Graetheidecomité werd in 1976 opgericht toen de provincie in het Streekplan Westelijke Mijnstreek wilde vastleggen dat DSM op Graetheide zwaar-chemische industrie zou mogen bouwen. Het comité was opvolger van een aantal actiegroepen die zich vanaf ongeveer 1970 inzetten voor een groen Graetheide. Doel is het opkomen voor een goed leefklimaat in het Graetheide-gebied, met meer aandacht voor natuur, milieu en recreatie
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)