Fabrieken op Chemelot draaien op halve kracht door hoge gasprijs
Diverse bedrijven op Chemelot hebben een deel van hun fabrieken stilgelegd vanwege de hoge gasprijzen. Er valt niet meer te concurreren met overzeese bedrijven, die niet te maken hebben met torenhoge onkosten.
In een interview met De Limburger vertelt Fibrant directeur Martijn Amory dat hij één van de zeven fabrieken van Fibrant heeft moeten sluiten. Bij Fibrant worden grondstoffen voor nylon en kunstmest geproduceerd. Volgens de directeur zijn de prijzen in Azië en Amerika slechts ‘een fractie’ van wat er bij Fibrant moet worden gerekend voor de geproduceerde stoffen.
Buurman OCI, eveneens gevestigd op Chemelot heeft een van de twee krakers stilgelegd vanwege de gasprijs. De andere kraker draait op beperkt vermogen. Hetzelfde verhaal geldt voor Sabic: ook hier worden krakers op de ‘waakvlam’ gedraaid.
Nadelige effecten
Afnemers van grondstoffen, zoals die op Chemelot worden geproduceerd, importeren hun grondstoffen uit landen waar ze niet te kampen hebben met de hoge gasprijzen. Maar dat kan nadelige effecten voor de chemie in Europa hebben. De relatief schone chemische industrie moet nu concurreren met minder schone overzeese industrie die voor veel minder gas kan inkopen én niet te maken heeft met CO2-heffingen.
Chemelot CEO Loek Radix vertelt in De Limburger dat hij zich zorgen maakt over de verduurzaming. Volgens hem is het juist nu nodig dat de eigen industrie door kan zetten met de verduurzaming, maar de vraag is of de investeringsbereidheid voldoende groot is, nu fabrieken op halve kracht draaien.
Winter
Dat de winter alweer voor de deur staat, maakt het probleem niet eenvoudiger. Als de winter streng uitpakt, zal het probleem waarschijnlijk alleen maar toenemen. Volgens Amory is het noodzakelijk dat de Nederlandse en Europese politiek de gascrisis aan te pakken.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)