De eerste duurzame staalfabriek ter wereld werd deze week geopend door de Zweedse premier Stefan Löfven in Lulea, een plaats in het Noorden van Zweden. Waar bij conventionele staalproductie gebruik wordt gemaakt van cokes en ijzererts voor enerzijds de koolstof en anderzijds de warmte, wordt er in gloednieuwe Zweedse fabriek gebruik gemaakt van waterstof als basis. Omdat de waterstof met duurzame energie is geëlektrolyseerd uit water, is die waterstof ook nog eens groen. In Zweden (en Noorwegen) is duurzame elektriciteit relatief veel voorhanden en goedkoop door de grote inzet van hydro elektriciteit.
Zweden is een land met een lange historie van staalproductie, vooral door de aanwezigheid van ijzererts in de bodem. Als alle staalfabrieken in Zweden op waterstof zouden overschakelen wordt de totale Zweedse CO2-uitstoot met 10% verminderd.
Bij Tata Steel in IJmuiden wordt het project in Zweden met belangstelling gevolgd. Ook Tata Steel zet fors in op waterstof, maar in eerste instantie zal de grootste CO2-reductie uit CCS moeten komen. De beschikbaarheid van duurzame elektriciteit is in Nederland nog te klein. Groene waterstof is daardoor nog erg duur. Concurrenten in andere landen die gebruik maken van veel goedkopere fossiele energie kunnen daardoor voor veel minder geld hun staal fabriceren.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)