DSM hoofdkantoor
Impressie van het nieuwe global office van DSM in Maastricht (illustratie: DSM).

DSM verkoopt het laatste restje van zijn materialendivisie aan Advent International en Lanxess voor 3,85 miljard euro. Deze voorgenomen transactie markeert de afronding van DSM’s transformatie van een chemiebedrijf tot een voedingsbedrijf, meldt De Limburger. Daarnaast fuseert DSM met de Zwitserse branchegenoot Firmenich. Er komen twee hoofdkantoren: het ene in Maastricht en het andere in Zwitserland.

DSM Engineering Materials maakt hoogwaardige plastics voor onder andere de auto- en elektronica-industrie. De divisie was goed voor een omzet in 2021 van zo’n 1,5 miljard euro. Lanxess uit Keulen en Advent International, één van de grootste en meest ervaren wereldwijde private equity-investeerders, richten een joint venture op voor hoogwaardige technische polymeren. De twee ondernemingen tekenden 31 mei een overeenkomst voor de overname van de DSM Engineering Materials-activiteiten (DEM).

Hoogwaardige plastics

Verder zal Lanxess zijn business unit High Performance Materials (HPM) inbrengen in de joint venture. HPM is één van de belangrijkste leveranciers van hoogwaardige plastics, die vooral in de automobielindustrie worden gebruikt. Advent zal ten minste 60 procent van de aandelen van de gemeenschappelijke onderneming nemen. Lanxess ontvangt een eerste betaling van ten minste 1,1 miljard euro en een aandeel van maximaal 40 procent in de toekomstige joint venture.

Wereldspeler

Topman Matthias Zachert van Lanxess: „Met de nieuwe joint venture smeden wij een sterke wereldspeler op het gebied van hoogwaardige polymeren. De portefeuilles, waardeketens en wereldwijde positionering van de twee activiteiten vullen elkaar perfect aan. Met innovatieve producten zal de joint venture een sleutelrol kunnen spelen bij het vormgeven van toekomstige ontwikkelingen – bijvoorbeeld op het gebied van elektromobiliteit.”

Weinig meer over

Met de verkoop van de materialendivisie blijft er van DSM weinig meer over in Limburg, dan een hoofdkantoor (nu in Heerlen, straks in Maastricht), een lab in Venlo en een aantal activiteiten op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen, stelt De Limburger. DSM is ook nog steeds eigenaar van de grond op Chemelot in Geleen. Eind april dit jaar verkocht DSM de oersterke vezel Dyneema, een van zijn kroonjuwelen, aan de Amerikaanse Avient Corporation. Dyneema viel onder de divisie beschermende materialen, die in zijn geheel van de hand werd gedaan voor een bedrag van 1,44 miljard euro.

Fusie Firmenich

DSM maakte eveneens bekend samen te gaan met de Zwitserse branchegenoot Firmenich. Hierdoor is het straks net als Shell en Unilever officieel geen Nederlands bedrijf meer. Daarmee is DSM de derde Nederlandse multinational die in korte tijd uit ons land ‘vertrekt’. Maar volgens het bedrijf kan je deze stap niet zomaar vergelijken met Shell en Unilever, die allebei zowel hier als in Londen een hoofdkantoor hadden, maar uiteindelijk voor Londen kozen, meldt de NOS.

‘Geen fiscale overweging’

“Ik denk dat we compleet anders zijn dan Shell en Unilever”, zegt Dimitri de Vreeze, een van de twee co-ceo’s van DSM. “Wij gaan niet van twee hoofdkantoren naar één, maar juist van één naar twee. Dat is een groot verschil.”
DSM krijgt inderdaad twee hoofdkantoren, het ene in Maastricht en het andere in Zwitserland. Ook blijven de banen in Nederland behouden en wil het bedrijf hier juist groeien, vooral op de biotechnologievestiging in Delft.

Volgens De Vreeze eisten de Zwitsers dat het fusiebedrijf voor een ‘statutaire vestiging’ in Zwitserland zou kiezen. Daar is Firmenich al meer dan 125 jaar actief. Hierdoor zal DSM waarschijnlijk wel het predicaat Koninklijke verliezen, net zoals Shell. “Ik weet niet precies wat de regels zijn”, zegt De Vreeze. “Maar ik denk dat als je juridisch in Zwitserland zit, dat dat Koninklijke niet behouden kan blijven.”