De panelen op het onlangs geopende zonnepark op het Chemelot-terrein in Geleen worden door DSM getest op meerdere eigenschappen. Op bijna alle panelen is een DSM coating aangebracht die ervoor zorgt dat er minder reflectie optreedt door het zonlicht. Daarnaast zijn de panelen voorzien van een geheel recyclebaar backsheet, de achterkant van de module. Dat laat desgevraagd André van der Elsen, woordvoerder van DSM, weten.

Het gaat om een grondgebied van DSM dat voorzien is van zonnepanelen en dat op 15 maart is geopend. Chemelot is een industrieterrein bij het Limburgse Geleen, dat een totale omvang heeft van 800 hectare en waar inmiddels 150 bedrijven en instellingen gevestigd zijn. “Vijftien jaar geleden was het gebied alleen van DSM”, laat Van der Elsen weten. ”We hebben onze bulkchemie activiteiten verkocht aan andere partijen waar het wel kernactiviteiten voor waren. En die bedrijven zijn allemaal gevestigd op het terrein, met een aantal grote bedrijven, onder wie SABIC en OCI  en aantal grote R&D activiteiten (onderzoek en ontwikkeling) op de Brightlands Chemelot Campus met ondermeer het DSM Material Science Center en het DSM Solar Technology Lab.”

Het deel waar de zonnepanelen staan is de zogenoemde Louisegroeve, een voormalige bruinkoolgroeve en deponie voor mijnafval en mijnbouw. “Die grond konden we niet op een andere manier gebruiken. Daar is de zonneparkontwikelaar NaGaSolar ingestapt, de investeerder van het park. Inmiddels zijn er meer dan 10.000 modules geplaatst, op vijf hectare met een capaciteit van 3200 megawattuur. Dan moet je denken aan ongeveer 1000 huishoudens die van hernieuwbare stroom worden voorzien.” Het park is volgens de woordvoerder op een hele mooie en bijzondere manier op die deponie gezet met constructies die de ondergrond helemaal intact laten.

De panelen worden op dit moment onderworpen aan meerdere testen. Van der Elsen: ”Dat is van alle kanten interessant. Het is voor de ontwikkelaar interessant, want die kan daarmee een mooi product ontwikkelen. Voor DSM is het ook interessant, los van dat de grond op een duurzame manier wordt gebruikt. DSM heeft op het terrein ook een DSM Solar Lab. Dat is een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum waar wij innovaties ontwikkelen en  onderzoek doen naar onze zonne-energie activiteiten. We ontwikkelen coatings die het rendement vergroten. Bijvoorbeeld met antireflectiecoatings die het rendement van het paneel met 3% verhogen en coatings waar stof en zand niet op blijft liggen. Wat we ook hebben ontwikkeld is een volledig recycleerbaar backsheet, de achterkant van het zonnepaneel. “

DSM werkt met meetmethodes waarbij de onderzoekers precies kunnen zien hoe die panelen en coatings zich gedragen in ons West-Europees klimaat. “In ons klimaat is er redelijk wat zon en ook regen, maar in ieder geval andere omstandigheden dan bijvoorbeeld in de woestijn. Met de testfaciliteiten hebben we allerlei geavanceerde methodes opgezet om nog meer inzicht te krijgen in effect van onze nieuwe materialen en technologieën voor zonne-energie in een West-Europees klimaat. We kunnen ze eventueel aanpassen op specifieke eigenschappen om het rendement steeds verder te verhogen.”

Dan is er nog een coating waarmee DSM niet alleen zorgt dat die reflectie wordt verminderd. Van der Elsen:“Als een paneel vuil wordt of er veel zand op ligt met name in woestijngebieden, vang je uiteraard minder zonlicht op. Naast de anti-reflective coating verbetert onze anti-soiling coating het rendement. Wereldwijd zijn er al 250 miljoen zonnepanelen voorzien van onze coating.”