Chemelot timmert aan de weg rond werkgelegenheid

“De komende tien jaar hebben we 4000 nieuwe collega’s nodig.” Dat stelt Sebastiaan de Reede, manager van het Chemelot Career Center en vanuit deze rol verantwoordelijk voor sitebrede initiatieven als het gaat om het carriere maken op het industriegebied Chemelot in Geleen. Zijn baan is heel divers. De Reede: “Dat gaat van het organiseren van een talentevent tot daadwerkelijk zoeken naar mensen voor bedrijven hier op de site.”

Eén HR-afdeling voor het hele park bestaat nog niet zo lang. ”We hebben nu 150 bedrijven hier op de site, die tot voor kort eigenlijk allemaal hun eigen HR-initiatief hadden. Twee jaar geleden is door de grotere site-users het initiatief genomen om naar echt samenwerking te gaan in het positioneren van Chemelot als arbeidsplek. Omdat er zoveel te doen is en zoveel bedrijven zijn, is er één afdeling gekomen. Dat is ook positief voor mensen die weten waar ze moeten zijn.”

Ook switchen van bedrijf wordt makkelijker. ”Het is zo meer inzichtelijk waar allemaal carriere kansen zijn. Vroeger was het allemaal DSM wat de klok sloeg. Als je van baan wilde verwisselen ging je naar je HR-afdeling van DSM. Intern maak je dan wel carrière, maar inmiddels zijn er 150 bedrijven hier. En dan is het toch wat lastiger als je carrière wilt maken buiten je bedrijf, dan is daar nu het Career Center. Deze is uitermate geschikt voor om dat te doen.”

Hoe zit het met de werkgelegenheid? De Reede: “Ja, die is groot. We hebben laatst onderzoek gedaan. De komende tien jaar hebben we ongeveer 3- tot 4000 mensen nodig. Er werken hier nu 8000 personen ongeveer, exclusief de tijdelijke jobs die er zijn, studenten die er hier rondlopen. In totaal gaat het toch snel over 10.000 mensen. Maar we hebben een vrij vergrijsd personeelsbestand op de site. Dus er worden allerlei nieuwe bedrijven aangetrokken door het Chemelot acquisitie brightlands. In totaal hebben we zo’n 2500 nodig vanwege mensen die met pensioen gaan de komende tien jaar. Die moeten vervangen worden. We hebben daarnaast ook nog wel een groei van 1500 banen in het vooruitzicht.”

En nu nog biedt Chemelot zo’n 300 mensen (per jaar) een nieuwe baan. “Als je die 3000 haalt in tien jaar, dan gaat het om zo’n 300 vacatures per jaar. Alleen al kijkend naar de operators die hier in de fabriek werken, dan heb je het al over 1000 mensen. Dan heb je een kwart van de mensen te pakken die we over tien jaar gaan zoeken. Naast de operators is er verder nog een heleboel andere functies, maar het is wel een hele grote groep aan mensen die we gaan zoeken.”

Onlangs is er een nieuwe internetsite gelanceerd. De Reede: “We hadden al een site werken op www.chemelot.com, die is vier jaar geleden in de lucht gebracht. Het is een aanzet tot in ieder geval een gezamenlijk platform. Nu hebben we begin 2018 de rebranding van Chemelot zelf gedaan, resultaat was een  nieuwe site van Chemelot. We zijn daarachteraan meteen begonnen met de het rebranding van de werken op site, dat nu ‘Werken op Chemelot’ is geworden.”

Wie verder nog kijkt naar de initiatieven tot samenwerking, dan is dit jaar ook gestart met het zogenoemde Chemelot traineeship voor academische studenten die net van school komen. Die gaan werken bij drie verschillende bedrijven op de site. Traditionele situatie was dat ze bij één werkgever op verschillende afdelingen terechtkwamen. Maar een van de initiatieven die nu loopt is dat een aantal bedrijven heeft gezegd dat ze gewoon elkaars trainees aannemen  die bij meerdere bedrijven gaan werken. Zo hopen we ook aan de voorkant jong talent naar de site te halen die dan ook bij een van de vijf hier gaat werken. Dat is een leuk initiatief om samen te werken als het gaat om het aantrekken van mensen.”