Windpark Delfzijl Noord is sinds 2014 in bedrijf. De 19 windmolens maken onderdeel uit van industriegebied Oosterhorn in het havengebied (foto: Eneco).

USG Industrial Utilities heeft een overeenkomst gesloten met Eneco voor de levering van windenergie. Vanaf januari 2022 ontvangt USG jaarlijks zo’n 350 GWh aan duurzame windenergie, wat gelijk staat aan de productie van 21 windturbines. Door de inzet van windenergie daalt de CO2-uitstoot op Chemelot. Diverse bedrijven op het industrieterrein gebruiken de groene stroom, waaronder acrylonitrilproducent AnQore.

USG is de leverancier van utilities zoals gas, water, stoom en elektriciteit voor industrieterrein Chemelot in Geleen. Duurzaamheid heeft een prominente rol bij USG. Niet alleen is het streven om zelf zo duurzaam mogelijk te worden, maar ook om een actieve rol te spelen in de verduurzaming van Chemelot om uiteindelijk in 2050 klimaatneutraal te zijn.

89 windturbines

Windpark Fryslân staat in het IJsselmeer en is sinds kort volledig operationeel. De 89 windturbines zorgen voor een opgesteld vermogen aan groene windenergie van 382,7 MW. Eneco neemt voor 15 jaar de stroom af van Windpark Fryslân. Bijna een kwart van de stroom gaat voortaan naar USG Industrial Utilities en haar klanten.

AnQore

Eén van de bedrijven op Chemelot die van de windenergie gebruikmaakt, is acrylonitrilproducent AnQore. Hernieuwbare elektriciteit is volgens CEO Pieter Boon een belangrijke stap in het reduceren van de CO2-emissies. Wat deze nieuwe windenergie voor AnQore zo bijzonder maakt, is dat de grote wieken van windmolens tegenwoordig gemaakt zijn uit koolstofvezel-versterkt composiet. Koolstof wordt volledig uit acrylonitril gemaakt. Daarmee staat AnQore aan de basis van haar eigen groene stroom.

Vergroening elektriciteitsgebruik

Wouter Vermijs, Managing Director USG: “Met het sluiten van deze lange termijn overeenkomst zet USG samen met Eneco voor Chemelot en USG’s klanten een belangrijke eerste stap in de vergroening van het elektriciteitsverbruik. Tegelijkertijd zorgen we er ervoor dat we dit met windenergie uit een nieuw Nederlands windpark doen.”

Grondig op de schop

Om te voldoen aan de klimaatdoelen, moet de chemische industrie de komende jaren grondig op de schop. “We moeten onze fossiele grondstoffen vervangen door duurzame grondstoffen en we moeten onze productieprocessen elektrificeren”, zei Chemelotdirecteur Loek Radix eerder tegen De Limburger. De fabrieken hebben nu ongeveer 2 terawattuur stroom per jaar nodig. Dat kan door toenemende elektrificatie tot 2050 oplopen naar 8 terawattuur. Voor de opwekking mikt Chemelot onder meer op windmolens op zee. De overeenkomst met Eneco is volgens Radix “een mooie stap” in dat proces.

BASF windpark

Het Duitse chemieconcern BASF kocht eerder 49,5 procent van het windpark Hollandse Kust Zuid van Vattenfall. Met een investering van 1,6 miljard euro zijn de Duitsers nu voor (bijna) de helft eigenaar van het megapark. Voor de kust van Zuid-Holland, tussen Den Haag en Zandvoort, staan 140 windturbines die samen zo’n anderhalf gigaWatt aan stroom opwekken. BASF zet de groene stroom in voor de productie in Antwerpen.

Windpark Delfzijl Noord

Windpark Delfzijl Noord van Eneco is sinds 2014 in bedrijf. De 19 windmolens maken onderdeel uit van industriegebied Oosterhorn in het havengebied. De windturbines bij Delfzijl wekken stroom op dat gelijk staat aan het verbruik van circa 55.000 huishoudens.
Sinds 2016 is Google exclusieve afnemer van Windpark Delfzijl Noord; het datacenter in de Eemshaven draait 10 jaar lang op de stroom van dit windpark.