Chemelot krijgt belangrijke rol in H2 backbone. Sittard-Geleen moet een belangrijke schakel worden in de waterstofeconomie, zo schrijft 1Limburg. Over niet al te lange tijd moet waterstof vanuit het kustgebied via een pijpleiding naar Chemelot worden aangevoerd waar het wordt ingezet als feedstock voor de industrie.
Limburg kan een belangrijke schakel worden in het doorvoeren van waterstof vanuit het havengebied van Rotterdam richting Duitsland en verder. Directeur Loek Radix erkent het belang van waterstof, maar is nog sceptisch over de rol van waterstof als energiedrager. “Wij twijfelen nog tussen waterstof en elektrificatie,” aldus Radix in een interview met 1Limburg.
Van grijs naar groen
Radix benadrukt het belang van het kunnen produceren van ammoniak op basis van groene waterstof. “Op dit moment produceren we zelf waterstof. Maar daar komt nog veel CO2 bij vrij, daarom noemen we het ook ‘grijze waterstof’. Als we dat zouden kunnen vervangen door groene waterstof, kunnen heel veel fabrieken hun CO2-uitstoot verminderen. Dan maken we een gigantische stap qua verduurzaming”, zegt hij tegen 1Limburg.
Delta corridor
Radix voegt eraan toe: “Die Delta-corridor (die waterstof van Rotterdam naar Chemelot moet brengen, red.) krijgt op dit moment heel veel prioriteit. Het kan een nieuwe versnelling geven voor onze transitie. Wat dat betreft zijn we als Chemelot al koploper, met een reductie van 40 procent van onze CO2-uitstoot.” Chemelot streeft ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)