Chemiebedrijf ChemCom Industries in Farmsum heeft een subsidie van bijna 600.000 euro ontvangen uit de Regionale Investeringsregeling Groningen (RIG). Hiermee kan het bedrijf de productiecapaciteit van het groene chemieproduct glycamal naar verwachting meer dan verdubbelen.
ChemCom Industries heeft driemaal eerder subsidie ontvangen waaronder in 2016 voor de bouw van een installatie voor de productie van het milieuvriendelijke oplosmiddel glycamal. De huidige subsidie is hier een vervolg op en zorgt ervoor dat de productiecapaciteit van het groene chemieproduct meer dan verdubbelt door de bouw van een nieuwe installatie. Naar verwachting komt er een nieuwe arbeidsplaats bij.
Omzetten
ChemCom Industries is gespecialiseerd in het omzetten van methanol naar formaldehyde. Een deel van die formaldehyde verkoopt het bedrijf maar het overgrote deel wordt samen met de stoffen ureum en melamine verwerkt tot allerlei lijmsoorten. Deze worden onder meer gebruikt bij de verlijming van hout in bijvoorbeeld spaanplaat, MDF, meubels en houtconstructies.
Samenwerking
Hierbij werkt de onderneming veel samen met andere bedrijven, zoals het Zwitserse Hauert. Een resultaat van die samenwerking is de bouw van een installatie in 2016. Hierin wordt met behulp van de gigantische hoeveelheid stoom die bij het productieproces van lijm vrijkomt kunstmeststoffen gedroogd. Deze kunnen vervolgens vervolgens door Hauert worden verwerkt tot hoogwaardige plantenvoeding.
Overname
Tot 2012 was het bedrijf in handen van het Noorse Dynea. In dat jaar nam het management van het bedrijf de aandelen van Dynea over en ging men op het Chemiepark Delfzijl verder als Chemcom Industries. ChemCom staat voor Chemical Competence. Tijdens de European Coatings Show in Neurenberg in maart 2019 lanceerde het bedrijf het nieuwe product Farmsolve-3595: een innovatief en duurzaam oplosmiddel voor industriële coatings en een coalescing agent voor water gedragen emulsie verven.
Bonus
Roeland Kiewiet, directeur van Chemcon Industries pleitte aan het begin van het jaar in het Dagblad van het Noorden nog voor een CO2-bonus op biobased producten. Fossiele producten moeten volgens hem extra worden belast om de overgang naar een groene chemie te bespoedigen.Daarbij ligt de invoering van een bonus-malus systeem voor CO2-uitstoot voor de hand. Er moeten namelijk nog hindernissen worden overwonnen: de kostprijs van biobased producten is nu vaak hoger dan die van ‘fossiele’ producten, de vermarkting blijft om die reden achter en de nieuwe technologie maakt banken en investeerders huiverig.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)