Checkweger reduceert give-away in de food
In de food wordt vaak onnodig veel product weggegeven door onnauwkeurigheden in het afvullen. Hoewel het vaak om kleine hoeveelheden gaat, loopt die give-away op jaarbasis toch in de tienduizenden euro’s. En dat is onnodig, want een goede checkweger haalt de give-away er vrij gemakkelijk uit. De investering is bovendien vaak erg snel terugverdiend.
De checkweger wordt in de voedingsmiddelenindustrie steeds vaker gezien. Maar toch zijn er bedrijven die geen gebruik maken van een dergelijke oplossing, simpelweg omdat ze niet weten dat de give-away aanzienlijk kan zijn. Vedran Zubovic van Bizerba, een producent van onder andere weeg- en snijmachines voor de food legt uit hoe het zit: “In applicaties waar geen checkwegers worden gebruikt, pakt de procesoperator steekproefgewijs eens per zoveel – bijvoorbeeld 20 of 50 – afgevulde producten er een exemplaar uit, weegt die en noteert de gewichten. Dat ben je verplicht volgens de wet. Je voldoet dan weliswaar aan de wet, maar je hebt geen volledige controle over de vulgewichten van alle producten.”
Voor en na
Een checkweger weegt elk product en zorgt er dus voor dat de give-away tot nul wordt gereduceerd. De checkweger kan zowel voor de verpakkingslijn, als na de (eind)verpakkingslijn worden geïnstalleerd. “Dat hangt echt van je proces af”, verduidelijkt Zubovic. “Soms wil je de complete verpakking met meerdere eenheden kunnen controleren en soms wil je de losse eenheden kunnen wegen voordat ze met de andere eenheden in de verpakking terecht komen.”
Aanzienlijk
De give-away zonder checkweger kan aanzienlijk zijn. In een fictief – maar realistisch – voorbeeld wordt gebruik gemaakt van broodbeleg. De bakjes broodbeleg worden afgevuld op 150 gram, maar hebben een gemiddeld werkelijk vulgewicht van 152 gram. Het ingegeven tarragewicht is 8,5 gram en het werkelijke gemiddelde tarragewicht is 8 gram. Dat resulteert in een give-away van 2,5 gram per verpakking. Bij een dagproductie van 10.000 bakjes en een kiloprijs van Euro 5,40, bedraagt de totale give-away maar liefst 32.400 euro per jaar.
“Een checkweger kost zo’n 20.000 euro”, vertelt Zubovic. “Die verdien je in dit geval binnen een jaar dus terug. Voor de procesindustrie is dat een heel korte terugverdientijd. Dat is ook de reden dat een checkweger in de food gemeengoed is geworden.”
Push-arm
Een checkweger wordt in de regel uitgerust met een push-arm, waarmee producten die te licht of te zwaar zijn worden uitgestoten. “Afhankelijk van je product en je productieproces kan je die uitgestoten producten wel weer hergebruiken in het proces”, licht Zubovic toe.
Capture
Bij Bizerba worden checkwegers in de regel vergezeld van software die de ondernemer inzicht geeft in het proces. Zubovic: “Met onze Capture software kan je heel vlot zien hoeveel producten er zijn gewogen, het gemiddelde gewicht, minimale en maximale gewicht, de bespaarde give-away, enzovoorts. Kijk, een checkweger zonder statistieken is eigenlijk gewoon een prullenbak. Bovendien ben je volgens de wet verplicht om allerlei gegevens met betrekking tot het gewicht te kunnen laten zien. De gegevens uit Capture kan je weer koppelen met ERP-systemen. Dat zorgt voor veel meer inzicht in je productieproces.”
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)