Brightsite Plasmalab is geopend: goed nieuws voor duurzame chemie

Op de Brightlands Chemelot campus is een nieuw plasmalab geopend waarin Universiteit Maastricht en Brightsite partners gaan samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe plasmaprocessen.

Plasma wordt ook wel de vierde aggregatietoestand genoemd. Wanneer een gas in een sterk elektrisch veld wordt gebracht, ontstaat een nieuwe aggregatietoestand, genaamd plasma, waarbij de gasdeeltjes ioniseren. Daarbij ontstaan ionen, radicalen en elektronen. Het ontstaan en de combinatie van de verschillende reactieve deeltjes, levert de chemie kansen op om bestaande processen te verduurzamen. In het plasma kunnen bijvoorbeeld relatief eenvoudig moleculen gesplitst worden.

Hoewel er in het hart van de plasmawolk een zeer hoge temperatuur ontstaat, kan plasma zonder fossiele brandstoffen worden gerealiseerd. Het opwekken van plasma is namelijk een geëlektrificeerd proces.

Splitsen

Bij het splitsen van moleculen komt uiteraard meteen de synthese van waterstof als interessante mogelijkheid bovendrijven. En dat is inderdaad een van de technologieen waar  in het nieuwe plasmalab onderzoek naar zal worden verricht. Naast waterstof zijn er uiteraard diverse andere grondstoffen die nu nog in krakers worden vervaardigd met behulp van fossiele brandstoffen. Plasmatechnologie zou daar een interessante groene tegenhanger van kunnen worden.

Drie generaties

Het plasmalab staat niet op zichzelf. Er wordt gewerkt met ‘drie generaties technologieën’. In de praktijk betekent dit dat er in het plasmalab op laboratoriumschaal haalbaarheidsstudies worden uitgevoerd. Die leiden vervolgens tot pilotstudies die op de Brightsite campus kunnen worden uitgevoerd. Tenslotte kan er op grote schaal en met groter vermogen on site bij Chemelot verder worden geëxperimenteerd.

Arnold Stokking, managing director Brightsite: “Plasmatechnologie heeft een grote toekomst binnen de chemische industrie. Het is wat ons betreft dé nieuwe procestechnologie gebaseerd op groene elektriciteit om moleculen te splitsen en opnieuw te formeren. Daarmee zal deze technologie een grote rol spelen in de duurzaamheidstransitie van de chemie.” 

Prof. dr. Gerard van Rooij, hoofd van het Brightsite Plasmalab en hoogleraar Plasmachemie Universiteit Maastricht: “Door de mogelijkheden van plasma in ons nieuwe lab te combineren met innovatieve state-of-the-art technologieën en daarnaast fundamenteel onderzoek uit te voeren, verwachten we belangrijke doorbraken in  duurzaamheid te realiseren.”