AkzoNobel Specialty Chemicals, Herstructureringsmaatschappij Overijssel, Provincie Overijssel en gemeente Deventer hebben een een overeenkomt ondertekend waarin is vastgelegd dat de komende zeven jaar het Deventer Open Innovation Centre (DOIC) te ontwikkelen.

Start-ups

Dat bericht de Deventer Radio & Televisie op hun website. Volgens de zender wordt het DOIC ‘the place to be’ als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe producten, waarbij technologie, procesbeheersing, veiligheid en kennis van wet-en regelgeving voorop staan. Het idee is dat jonge bedrijven, start-ups dus, samen met Akzo gaan werken aan nieuwe producten en daarbij gebruik kunnen maken van speciale onderzoeksfaciliteiten, zoals proeffabrieken, een veiligheidslab, een analytisch lab en onderwijs- en trainingsvoorzieningen.

Know-how

Marcel Schreuder Goedheijt, Director Expert Capability Group &Site responsible RD&I manager Deventer, vertelt ons er graag meer over: “Die start-ups zijn veelal bedrijven die een product aan het ontwikkelen zijn, waarbij chemie een cruciale rol speelt. En juist voor de chemie heb je veel know-how nodig om er mee te kunnen werken. Nóg belangrijker is het dat je als start-up vrij lastig aan je vergunningen komt om met die chemie te werken. Bij Akzo hebben we zowel de know-how, als de vergunningen in huis.”

Nóg belangrijker is het dat je als start-up vrij lastig aan je vergunningen komt om met die chemie te werken

Campus

Het DOIC (overigens een werktitel, de echte naam wil Schreuder Goedheijt nog niet verklappen) wordt een echte innovatie campus. “Dat is voor Akzo een andere manier van denken. Net als veel andere grote bedrijven hebben we in het verleden vrij gesloten gewerkt, maar nu merken we dat een open houding en samenwerking met andere bedrijven alleen maar goed is voor de innovatie bij ons en de BV Nederland. Het start-up event ‘Imagine Chemistry’ is daar ook weer een goed voorbeeld van.”

Nieuwe banen

Eind 2025 moet het DOIC gereed zijn en tegen die tijd zullen er ruim driehonderd nieuwe arbeidsplaatsen vervuld zijn. De komst van het DOIC heeft een positieve impuls op het lokale bedrijfsleven. Nieuwe bedrijven zullen zich in de regio vestigen en de verwachting is dat het totale aantal extra arbeidsplaatsen in de keten zo’n duizend zal bedragen. “De directe werkgelegenheid zal zo’n driehonderd tot driehonderdvijftig banen bedragen”, vertelt Schreuder Goedheijt. “Met de spin-off er bij kom je dan op zo’n duizend banen.”

Met de spin-off er bij kom je dan op zo’n duizend banen

Het DOIC wordt ondersteund door onder andere Topsector Chemie en de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI).