Speciale en fijnchemicaliën

€ 19,3 miljoen beschikbaar voor waterstof en groene elektronen

Het GroenvermogenNL R&D-programma opent begin februari een call voor onderzoek naar de verduurzaming van de synthese van speciale en fijnchemicaliën. Voor dit R&D-thema is € 19,3 miljoen beschikbaar. Hiermee kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan de verduurzaming van de Nederlandse chemische industrie. Op 13 februari is een informatiebijeenkomst over de call voor dit thema.

Speciale en fijnchemicaliën zijn een belangrijk deel van de chemische-, materiaal-, agro- en farmaceutische industrie. De huidige productieprocessen van speciale en fijnchemicaliën zijn gebaseerd op fossiele grondstoffen. Daarnaast verbruiken ze veel energie en leveren ze veel afval op. Het verduurzamen van deze processen is daarom op meerdere vlakken belangrijk. Door het gebruik van waterstof en groene elektronen kunnen syntheseroutes korter en schoner gemaakt worden.

De nieuwe call is voor GroenvermogenNL’s R&D-thema Waterstof en groene elektronen voor speciale en fijnchemie. De call is gericht op het creëren van nieuwe methoden en processen voor chemische synthese. Het doel is de chemische industrie duurzamer te maken en tegelijkertijd mogelijkheden te bieden voor marktuitbreiding met nieuwe en innovatieve producten.

Hoe gaan we dat doen?

  • Productie van speciale & fijnchemicaliën uit waterstof, groene elektronen of fotonen & complexe, niet-fossiele grondstoffen (biomassa en diverse afvalstromen, waaronder bijv. plastic afval, landbouwafval, huishoudelijk afval en CO2 voor fijnchemische synthese).
  • Ontwikkeling van nieuwe syntheseroutes voor de productie van speciale en fijnchemicaliën met behulp van elektrochemie en/of fotochemie.

Informatiebijeenkomst op 13 februari

GroenvermogenNL en NWO openen binnenkort een nieuwe onderzoekslijn in de R&D-pijler. Thema 6: Waterstof en groene elektronen voor specialties en fine chemicals. In het teken hiervan organiseren ze op 13 februari een informatiebijeenkomst over de call. Tijdens deze bijeenkomst krijgen deelnemers alle informatie over de call en deelname aan het R&D-consortium.

Aanmelden voor de informatiebijeenkomst

Om geïnteresseerden een compleet overzicht te bieden, organiseren we een live informatiesessie. Tijdens deze bijeenkomst krijg je inzicht in het programma, de inhoud, de aanvraagprocedure en de mogelijkheid om al je vragen te stellen.

Datum: 13 februari

Tijd: 15.00 – 17.00 uur

Locatie: Jaarbeurs MeetUp, Utrecht

Inclusief: Drankjes

Lees meer op de website van GroenvermogenNL.