Beryl Circular

Beryl Circular ontwikkelt een chemisch proces om de afvalstroom terug te brengen naar het begin van de keten. Plasticsnippers verbranden is dus voortaan overbodig. Op bovengenoemde wijze draagt deze onderneming bij aan de verduurzaming van onze samenleving.

De initiatiefnemers willen afvalplastic omzetten in was. Was die daarna is te gebruiken als grondstof of additief in de productie van autobanden, asfalt, kaarsen, lijmen en zelfs cosmetische producten. De onderneming heeft hiervoor een speciaal katalytisch proces ontwikkeld dat óók werkt voor gemengde afvalplastics. Zo wordt de CO2-uitstoot fors minder en dus circulairder

Achtergrond

Ondernemer Han Beckmann startte Beryl Circular in 2020 samen op met de ingenieurs Herman van den Bold en Bart de Graaf, de geestelijk vaders van het concept. De laatstgenoemde heren hebben veel ervaring in de petrochemie, van R&D tot en met verkoop. Beckmann werkte bij een multinational en mkb-bedrijven voor hij in 2008 begon met duurzame projecten op het gebied van stadsverwarming en een additief voor brandstof.

Industriële was

In de eerste instantie wilde Beryl BTX maken, een mengsel van benzeen, tolueen en xyleen. Tijdens het testen werd ontdekt dat een veel hogere opbrengst kon worden gehaald als ze was (of in het Engels ‘wax’) maakten. “Het bleek bedrijfseconomisch rendabeler om met ons recyclingproces was te maken”, zegt de Graaf. Industriële was is nu grotendeels afkomstig uit aardolie. “Waarom zouden we een deel van die totale markt niet verduurzamen? In Japan en Duitsland is in het verleden ervaring met vergelijkbare technologieën opgedaan. Onze nieuwe ontwikkelingen maken het zeer interessant om dit op grotere schaal toe te passen.”

Concept uitwerken

In 2022 bleek dat Beryl Circular bij Plant One Rotterdam (POR) terecht kon om hun concept uit te werken. De testen op labschaal zijn klaar, nu is de pilottest aanstaande. GMP Group en het Energietransitiefonds Rotterdam zijn de investeerders en het bedrijf ontving in 2023 een EU-subsidie vanuit het Just Transition Fund. Met dit geld kunnen ze hun technologie opschalen.

Economisch duurzaam

Beckmann benadrukt het belang van een markt waar de regelgeving verder wordt aangepast en een installatie die economisch duurzaam is. “Er gingen dat jaar een aantal plasticrecyclers failliet, dat is niet goed voor het uitrollen van duurzame concepten. Wij streven derhalve naar een commerciële installatie die 25.000 ton afvalplastics per jaar verwerkt. Reststromen zijn inzetbaar voor het opwekken van elektriciteit of voor stadsverwarming.”

Pilotinstallatie gereed

In februari 2025 moet de opbouw van de pilotinstallatie bij POR gerealiseerd zijn en in maart wil Beryl Circular gaan draaien. Het team gaat een jaar testen, waarna ze zullen besluiten hoe de commerciële fabriek er daadwerkelijk uit komt te zien. Conform verwachting gaat de fabriek in 2028 produceren. Het zoeken is momenteel naar een interessante locatie. Beryl Circular komt derhalve graag in gesprek met partijen die een locatie van drie hectare kunnen bieden.