voedselfraude

Goed en gezond voedsel, waarvan we weten wat er in zit en waar het vandaan komt: dat is wat menig consument wil? Helaas ligt voedselfraude soms op de loer. Denk maar aan dat Amsterdamse restaurant waar je zo heerlijk biefstuk kon eten. Totdat bleek dat die biefstuk van een paard kwam, in plaats van een koe. Ook kiest men steeds meer voor biologische producten. Maar hoe weet men nu zeker of die claim echt is? En, misschien nog wel belangrijker, of wat je eet geen risico is voor je gezondheid? Daarom is het essentieel dat er maatregelen worden genomen om voedselfraude op te sporen en te voorkomen. Normalisatie kan daarbij een rol spelen. Met hulp van Nederlandse experts en belanghebbenden.

Over voedselauthenticiteit en voedselfraude schreef NEN-consultant Agro, Food en Milieu Karin van Doorenmaal een artikel (Waar&Wet 2024/132) in Waar en Wet, het tijdschrift over ontwikkelingen rond het levensmiddelen- en productenrecht. Daarin leest u over de soorten van voedselfraude, de wetgeving hierover, het werkprogramma Europese en internationale normalisatie rondom dit onderwerp.

Europese Richtlijn

Wet- en regelgeving geeft handen en voeten aan de maatregelen om voedselfraude op te sporen en te voorkomen. Zo is er onlangs een nieuwe Europese richtlijn verschenen over de etikettering, benaming en samenstelling van honing, vruchtensappen, vruchtenjam, kastanjepasta en geheel of gedeeltelijk gedehydrateerde verduurzaamde melk (de Richtlijn (EU) 2024/1438). Vanaf 14 juni 2026 moet deze richtlijn worden toegepast.

In de richtlijn staat onder meer dat er een uniforme analysemethode moet komen om vervalsing op te sporen. Zo’n analysemethode kan worden vastgelegd in een norm.

In Europa wordt al druk gewerkt aan normalisatie over detectiemethoden om voedselfraude op te sporen en daarmee de authenticiteit van producten te waarborgen. Nederland moet deze Europese normen als lidstaat overnemen. Daarom vinden we het belangrijk dat we meepraten en meedenken over wat er in de Europese normen komt te staan.

De Nederlandse normcommissie Voedselauthenticiteit en fraude levert als lid van de (Europese) CEN-commissie en (internationale) ISO-commissie input op de te ontwikkelen normen en het werkprogramma. De leden van de normcommissie bereiden samen, onder begeleiding van NEN, de Nederlandse standpunten voor. Commissieleden hebben invloed op de Europese normteksten en dragen bij aan het creëren van verschillende detectiemethoden die voedselfraude op kunnen sporen.

Wilt u meedenken, dan kan dat. Er is plaats voor u om commissielid te worden. Daarnaast zorgt het lidmaatschap voor een interessant Europees en internationaal netwerk omdat u samenwerkt met experts uit Europa en de rest van de wereld.

Werkgebied en activiteiten

Op Europees niveau volgt de Nederlandse commissie de commissie CEN/TC 460 ‘Food Authenticity’. Dat is op Internationaal niveau wordt ISO/TC 34 / SC 16 ‘Horizontal methods for molecular biomarker analysis’ gevolgd. Op het werkprogramma van CEN/ TC460 staan onder andere verschillende detectiemethoden (IRMS, HPLC, NMR, DNA based technieken, etc.) voor onder meer honing, olijfolie, balsamicoazijn, vlees en vis, en kruiden en specerijen.

Mee doen?

Bent u geïnteresseerd, of wilt u lid worden van de normcommissie? Neem dan contact op met Karin van Dooremaal. Ook kunt u contact met haar opnemen als u meer wilt weten over het artikel (Waar&Wet 2024/132).

Karin van Dooremaal
Consultant Agro, Food en Milieu
015 2 690 351afm@nen.nl

Karin van Dooremaal