Brouwerij Huyghe

Brouwerij Huyghe investeert 50 miljoen euro met het oog op verdere groei en duurzaamheid. Een belangrijk onderdeel van deze investering (circa € 10 miljoen) is de bouw van het Delirium Experience Center. Een interactieve bezoekerservaring in de oude brouwerijgebouwen. Dit centrum vertelt het verhaal van de brouwerij en de Belgische biercultuur, die in 2016 nog door UNESCO is uitgeroepen tot immaterieel werelderfgoed.

Om haar productiecapaciteit te verhogen en op die manier verdere groei te faciliteren, bouwt brouwerij Huyghe een nieuwe flessenbottelarij met een capaciteit van 40.000 flesjes per uur (€ 10 miljoen) en een nieuwe bliklijn (€ 5 miljoen). Hierdoor dient het afvullen van blikjes niet langer in Frankrijk te gebeuren. Dat maakt het productieproces niet alleen efficiënter, het zorgt ook voor een betere ecologische voetafdruk doordat het transport van en naar Frankrijk wegvalt.

Opslagcapaciteit vergroot

Verder wordt de opslagcapaciteit uitgebreid met 11.000 m2 aan magazijnen (€ 10 miljoen), inclusief een automatisch hoogstapelmagazijn van 18 meter hoog (€ 8 miljoen). Momenteel wordt nog gebruik gemaakt van circa 4.000 m² externe magazijnen, die met de komst van het nieuwe hoogstapelmagazijn niet meer nodig zullen zijn. Ook door deze aanpassing wordt heel wat vrachtverkeer geëlimineerd.

Duurzaamheid

In lijn met haar ambitie om de groenste brouwerij van het land te worden, investeert Brouwerij Huyghe sinds 2008 aanzienlijk in duurzaamheid. De afgelopen jaren werden er extra zonnepanelen geplaatst, en is er een warmte-krachtkoppeling (WKK)-installatie geïnstalleerd die biogas gebruikt, afkomstig van de anaerobe waterzuivering. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de brouwerij momenteel ongeveer 50% van haar eigen groene stroom produceert. Met de installatie van extra zonnepanelen op de nieuwe gebouwen zal dit aandeel stijgen tot ongeveer 90%. Daarnaast zorgen nieuwe duurzame koelgroepen voor een verdere reductie van het energieverbruik. Verder worden ook de persluchtcompressoren vernieuwd met 5% rendementsverbetering en energieterugwinning tot gevolg.

Waterbeheer

Op het gebied van waterbeheer heeft Brouwerij Huyghe ook indrukwekkende stappen gezet. Het is de enige brouwerij die meer dan 65% van haar gezuiverd afvalwater omzet in drinkbaar water. Dankzij een bijkomende ‘reverse osmose’-installatie op de waterzuiveringsinstallatie in 2016 en 2019 wordt nu jaarlijks 45.000 kubieke meter water hergebruikt. De extra dakoppervlakte van de nieuwe magazijnen biedt de mogelijkheid om nog eens tot 9.000 kubieke meter regenwater per jaar te hergebruiken. Dit wort ingezet voor toepassingen zoals het wassen van vaten en bakken.

CO2

De brouwerij investeert dit jaar ook in een eigen CO2-terugwinningsinstallatie. Deze installatie wint de natuurlijk opgewekte CO2 van de biervergisting terug, zuivert en gebruikt het opnieuw om bier te verzadigen en installaties zuurstofvrij te maken. Hoewel deze investering alleen rendabel is voor grote brouwerijen, koos de brouwerij er toch bewust voor. Dit uit duurzaamheidsoverwegingen. Bovendien was de CO2-toeleveringscrisis van 2022 een bijkomende motivatie om te investeren in de continuïteit en zelfstandigheid van de brouwerij.

Electrificatie

Daarnaast start de brouwerij met de elektrificatie van haar wagenpark. Dit doen ze door de installatie van 12 semi-publieke laadpalen te plaatsen op de parkeerplaats van de brouwerij. Deze investering draagt bij aan een aanzienlijke mobiliteitsverbetering en ondersteunt de bredere duurzaamheidsdoelstellingen van de brouwerij.

Automatisering

Tenslotte wordt ook geïnvesteerd in extra lege vaten en bakken. Dit voor de verdere automatisering van het productieproces, met onder andere automatische volumemeting en alcoholbepaling per gisttank. Ook hiermee is een investering van ruim € 750.000 gemoeid.

VOKA charter

Interessant te melden is dat Brouwerij Huyghe al meer dan 13 jaar deel neemt aan het VOKA charter duurzaam ondernemen. Door deze deelname verbindt ze zich om elk jaar minimaal 10 verbeteracties te realiseren. Verbeteracties op basis van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Alain De Laet voegt er aan toe: “Hoewel het steeds moeilijker wordt om nog verbeterpunten te vinden, blijven we de lat voor onszelf steeds hoger leggen. Ik wil mijn technisch en milieuteam dan ook bedanken voor hun doorzettingsvermogen om ons ecologisch profiel continu te blijven verbeteren. Duurzaamheid is niet langer een doel op zich, het is deel geworden van ons DNA. Het onderscheidt ons van de rest en daar zijn we best fier op. We doen er alles aan om de duurzaamste brouwer van het land te worden.”