Tata Steel is van plan om 1600 banen te gaan schrappen in IJmuiden. Als het aan de werknemer ligt, gaat dat echter niet door. Deze week hielden FNV Metaal en de Centrale OndernemingsRaad (COR) van Tata een actievergadering in Velsen-Noord.
Medewerkers van Tata Steel in IJmuiden zijn bijzonder goed vertegenwoordigd in de vakbonden. De helft van alle Tata medewerkers is aangesloten bij een vakbond en de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en maanden hebben daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Fusies, overnames, nieuwe plants die toch in India werden gerealiseerd: het hield de medewerkers bij de les. De actiebereidheid is ook deze keer weer groot.
Volgens FNV is er in het werkgelegenheidspact – dat na de fusie met thyssenKrupp werd opgesteld – een afspraak dat er tot 2021 geen mensen gedwongen worden ontslagen. Welke banen er precies gaan verdwijnen en wanneer dat zal gebeuren is nog onduidelijk. Als eerder gemaakte afspraken geschonden worden, zullen er acties volgen en die zouden best wel eens confronterender kunnen zijn dan voorgaande acties, zo meldt FNV.
FNV Persvoorlichter Casper Schrijver gaat er vanuit dat de afspraken in het werkgelegenheidspact staan. “Dat betekent dus dat er tot 2021 geen gedwongen ontslagen zullen vallen.” Schrijver erkent de ernst van de situatie. “Het is ons duidelijk dat Tata Steel India er vrij stevig in gaat.”
Persvoorlichter Robert Moens van Tata Steek kan alleen bevestigen dat er 1600 banen in IJmuiden zullen verdwijnen. In eerdere communicatie werd gesuggereerd dat het vooral om kantoorbanen zou gaan, maar dat kan hij niet bevestigen. Over de afspraak over gedwongen ontslagen is hij duidelijk: “Het klopt dat er een werkgelegenheidspact is gesloten na de fusie met ThyssenKrupp. Daarin is opgenomen dat er tot 2021 geen gedwongen ontslagen zullen vallen.” Op de vraag of dat pact nog steeds staat, worden we doorverwezen naar een persvoorlichter van Tata Europe. En dat wordt het ineens wat vaag.
Volgens de persvoorlichter van Tata Steel Europe is het reduceren van arbeidsplaatsen een onderdeel van de transformatie die bij Tata voor een zekere toekomst zal zorgen. In Europa worden er daarom 3000 banen geschrapt: 1600 in Nederland, 1000 in het VK en 350 in andere landen. Van die 3000 banen is tweederde management en kantoor-gerelateerd. De woordvoerder neemt de dreigende acties serieus: “We kunnen ons niet veroorloven om stil te staan en we willen de toekomt van het bedrijf zeker stellen. We blijven dus met alle partijen in gesprek.”
Maar dan opnieuw de vraag over het werkgelegenheidspact. Staat het nu nog overeind, of niet? Daar moet de voorlichter eerst even overleg over voeren. Na vier telefoontjes en twee dagen krijgen we te horen dat ‘er niks kan worden toegevoegd aan wat er eerder gezegd is’.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)