De Duitse economie

De Duitse economie wordt mogelijk verder getroffen door de zwakke prestaties van de industriële sector, wat kan leiden tot een voortzetting van de recessie. Ondanks de inspanningen blijft de productie in mei dalen en blijft deze nog steeds achter bij het niveau van vóór de uitbraak van de coronapandemie. 

In mei was er een onverwachte daling van 0,2 procent in de productie van de Duitse industrie ten opzichte van april, terwijl analisten een stijging hadden voorspeld. Met name in de energie-intensieve sectoren was de productie zelfs 1,4 procent lager dan in april.

Vrij langzaam

De industrie had ook al te maken met een aanzienlijke daling van de productie in maart. Daarnaast werden de afgelopen maanden gekenmerkt door tegenvallende cijfers voor nieuwe orders en investeringen. Dit wijst erop dat het herstel van de productiesector vrij langzaam verloopt.

Als gevolg hiervan worstelt ‘de motor van de Duitse economie’ om op gang te komen. De industriële productie ligt nog steeds 5 procent onder het niveau van vóór de pandemie. Aan het begin van het jaar was er nog hoop dat de industrie in Duitsland weer zou opleven vanwege de lagere energieprijzen.

Verdere krimp

Analisten van ING waarschuwen dat de problemen in de industriële sector mogelijk leiden tot verdere krimp van de Duitse economie. Duitsland bevindt zich officieel al in een recessie, aangezien de economie gedurende twee opeenvolgende kwartalen is gekrompen. Sinds de kredietcrisis in 2008 heeft de Duitse economie niet meer dan twee opeenvolgende kwartalen gekrompen.

Nog niet in zicht

Door de zorgen over de zwakke prestaties van de Duitse industrie lijkt het economische herstel voorlopig nog niet in zicht. De autoriteiten zullen waarschijnlijk aanvullende maatregelen moeten nemen om de economie te stimuleren en de neerwaartse spiraal te doorbreken.

Veel Nederlandse toeleveranciers in de procesindustrie zijn afhankelijk van de vraag uit Duitsland.