Het kabinet streeft naar een aanzienlijke uitbreiding van duurzame energie in de komende decennia. Daarbij wil de overheid strengere controle houden op de aanleg van kabels en elektriciteitsstations om schaarste te voorkomen.
Het Nationaal plan energiesysteem, dat binnenkort naar de Tweede Kamer wordt gestuurd door klimaatminister Rob Jetten, benadrukt de noodzaak om het energiesysteem vóór 2050 klimaatneutraal te maken. Het plan schetst een grondige transformatie van het energiesysteem in de komende decennia. De industrie zal meer elektriciteit gebruiken en deels overschakelen op duurzame waterstof, geproduceerd met behulp van windenergie van de Noordzee.
Zware industrie blijft
Het kabinet houdt rekening met scenario’s van een hoge energievraag: zware industrie zal door elektrificatie veel energie vragen. De ambitie is om zoveel mogelijk van die energie binnen Nederland op te wekken, maar er zal ook grootschalige import van groene energie plaatsvinden. Om aan de energiebehoefte te voldoen, is er behoefte aan de uitbreiding van zowel offshore als onshore wind- en zonneparken. Daarnaast wil het kabinet nieuwe kerncentrales bouwen en is er grote vraag naar energieopslag in de vorm van batterijen en ondergrondse waterstofopslag.
Energiebesparing
Om de totale energiebehoefte te verminderen, wil het kabinet meer inzetten op energiebesparing. Er zal een nationaal energiebesparingsdoel worden vastgesteld en verschillende sectoren van de economie zullen hun eigen subdoelen krijgen.
Implementeren
Om de energieplannen effectief te implementeren, pleit Jetten voor een grotere rol van de overheid bij de aanleg van energie-infrastructuur. In plaats van elektriciteitsstations en kabels pas aan te leggen wanneer er vraag is, wil het kabinet anticiperen op toekomstige behoeften en zelf bepalen waar er gebouwd moet worden.
Fossiele energiecentrales zullen beschikbaar blijven voor groene energieprojecten, zoals waterstofcentrales die stroom kunnen leveren wanneer er geen wind of zon is. De productie van groene waterstof zal plaatsvinden op locaties waar windenergie aan land komt, terwijl grootschalige batterijen zo dicht mogelijk bij hoogspanningsstations worden geplaatst.
Verbinding Noordzee en industrie in Limburg
Een mogelijk onderdeel van de plannen is een rechtstreekse verbinding tussen windparken op de Noordzee en de industrie in Limburg. Het kabinet onderzoekt ook de mogelijkheid om hoogspanningsnetten ondergronds aan te leggen, naast buisverbindingen.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)