Op het Tata Steel-terrein in IJmuiden wordt hard gewerkt aan de grootste milieu-installatie ooit. Bij de pelletfabriek wordt een immens filter geïnstalleerd dat de uitstoot van giftige stoffen als lood significant zal verminderen. Critici vinden dat de installatie erg laat komt, zo schrijft NH Nieuws.
De nieuwe installatie wordt geplaatst bij de Pelletfabriek, waar bewerkte brokken ijzererts tot ruwijzer worden gemaakt. Bij dit proces komen giftige stoffen vrij, die op dit moment weliswaar worden gefilterd, maar met de nieuwe installatie aanzienlijk beter zullen worden aangepakt. De installatie heeft een lengte van ongeveer 170 meter, is 45 meter breed en heeft een hoogste punt van 110 meter.
De verwachtingen voor deze immense filterinstallatie zijn hooggespannen. Tata Steel zelf stelt: “Naar verwachting zal dit leiden tot ongeveer 80 procent minder uitstoot van lood, zware metalen en stof bij de Pelletfabriek in vergelijking met 2019.” Sinds dat jaar werkt Tata Steel aan het Roadmap Plus plan dat zo’n 300 miljoen euro zal kosten.
Jaren eerder gemogen
Dirk Weidema van Milieuplatform IJmuiden Noord vat het gevoel van de critici van Tata Steel in een interview met NH Nieuws bondig samen: “Het is een goede zaak waar ik blij mee ben. Maar het had wel wat jaren eerder gemogen.”
Achterstallig onderhoud
“Ik verslikte me bijna in mijn thee toen ik las dat Tata Steel in het persbericht verkondigde dat ze ‘volle vaart’ erin zetten.” Enige bescheidenheid zou wel passend zijn, vindt onder andere Antoinette Verbrugge van Gezondheid Op 1, in een interview met NH NIeuws: “Hier wordt al vijftien jaar om gevraagd en gerechtelijk over gestreden.” Willem Wiskerke van Greenpeace voegt daar voor NH Nieuws aan toe: “Deze installatie is geen verbetering, maar een achterstallige onderhoudsmaatregel. Op een gegeven moment heeft toezichthouder ILT zelfs gedreigd met een rechtszaak om deze filter te verplichten, waarna Tata Steel uiteindelijk overstag ging.”
Tweede deel
In 2025 zal het tweede deel van de milieu-installatie volgen, waarbij ook 80 procent van de stikstofoxiden-uitstoot bij de Pelletfabriek zal worden gefilterd.