De Duitse industrie staat er niet best voor, vooral door hoge kosten, inflatie en concurrentie uit China en de VS. Als er geen snelle verbetering optreedt, dreigen veel grote bedrijven hun productie naar het buitenland te verplaatsen, zo schrijft BNR. Om mogelijke oplossingen te bespreken, zal de Duitse bondskanselier Olaf Scholz vanavond in gesprek gaan met belangrijke beursgenoteerde industriebedrijven.
Volgens Derk Marseille, correspondent in Duitsland, is de reactie vanuit de industrie een ernstig signaal. Hij benadrukt dat dit niet alleen gevolgen heeft voor de bedrijven zelf, maar ook voor de gehele Duitse economie, gezien de enorme invloed van de industrie op de Duitse economie in z’n geheel.
Risico voor Nederlandse economie
De ontwikkeling in Duitsland brengt tevens risico’s met zich mee voor de Nederlandse economie, omdat beide economieën nauw met elkaar verbonden zijn. Marseille wijst op het structurele karakter en de ernst van het probleem. CEO’s zijn namelijk niet geneigd om niet voor elke tegenslag bij Scholz op audiëntie te komen. De verontrustende cijfers tonen aan dat de Duitse economie er slechter voorstaat dan verwacht, met relatief weinig hoopvolle perspectieven.
Verkassen
Zoals gezegd ligt dat aan een aantal oorzaken. De stijgende energieprijzen en inflatie spelen hierin de grootste rol. Marseille merkt op dat de aankoop van Duitse producten minder vanzelfsprekend is geworden, terwijl Duitsland juist afhankelijk is van export van die producten. De handel met China speelt eveneens een belangrijke rol, maar heeft negatievere gevolgen dan aanvankelijk werd gedacht. Duitse bedrijven die hun productielocatie verhuizen naar de VS profiteren van belastingvoordelen en van lagere energietarieven. En dat maakt het steeds aantrekkelijker om te verkassen.
Energiewende
Scholz zat gisteravond met de topmannen uit de industrie om de tafel, maar concrete plannen zullen niet op korte termijn worden gepresenteerd. Volgens Marseille zal Scholz vasthouden aan de Energiewende, die uiteindelijk tot een groene transformatie moet leiden. Daarnaast neemt Duitsland een steeds assertievere houding aan ten opzichte van het buitenland, waarbij China bijvoorbeeld een minder gemakkelijke handelspartner is geworden.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)