kooksgasfabrieken

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft besloten om per direct verscherpt toezicht uit te oefenen op de twee kooksgasfabrieken van Tata Steel. Uit waarnemingen van de dienst blijkt dat de problemen bij deze vervuilende installaties zich opstapelen.

Het aantal incidenten dat zich afgelopen jaar heeft voorgedaan, is bijna vijf keer zo hoog als voorheen, zo schrijft de NOS. De twee kooksgasfabrieken van de staalproducent moeten zo snel mogelijk voldoen aan de milieueisen, met het oog op de gezondheid van de omwonenden.

Maandelijks verslag

De omgevingsdienst verplicht Tata Steel een verbeterplan op te stellen en maandelijks verslag uit te brengen over de voortgang. Indien er onvoldoende verbetering wordt geconstateerd, behoudt de omgevingsdienst zich het recht voor om aanvullende maatregelen te treffen, zoals het opleggen van dwangsommen of het intrekken van vergunningen.

“Tata Steel moet er nu echt scheppen bovenop doen,” aldus een woordvoerder van de omgevingsdienst in het artikel van de NOS.. “We hangen hier geen einddatum aan. Op enig moment zullen we wel evalueren. In eerste instantie willen we sterke verbetering zien.”

Tata Steel is verrast over het versscherpte toezicht. “Omdat het intensieve toezicht juist in oktober 2021 is beëindigd. Daarnaast zijn de emissies van een van de twee kooksgasfabrieken juist gehalveerd, en ook de geur- en stofuitstoot zijn verminderd”, vertelt een woordvoerder. Hij erkent wel dat er ruimte is voor verbetering. “Maar naar onze mening wordt het beeld nu vertekend: het aantal meldingen van incidenten is toegenomen doordat we zijn overgestapt op een nieuwe meetmethode. We willen snel in gesprek met de Omgevingsdienst voor nadere toelichting.”

Incidentmeldingen

Tata Steel is verplicht om incidenten te melden die afwijken van het normale bedrijfsproces en nadelige gevolgen kunnen hebben voor het milieu. Tussen juni 2022 en juni 2023 ontving de omgevingsdienst 1236 meldingen, tegenover 268 meldingen in dezelfde periode een jaar eerder. Eerder heeft Tata Steel al een waarschuwing ontvangen.

De omgevingsdienst legt Tata Steel ook een dwangsom op van 160.000 euro. Dit is het gevolg van een eerdere aangifte dit jaar, waarin de dienst aangaf dat de stofmonitoring van het bedrijf niet voldoet aan de wettelijke eisen. Hierdoor kan niet worden vastgesteld of de staalfabrikant voldoet aan de uitstootnorm voor stof.

Eerder dit jaar heeft de rechtbank in Amsterdam Tata Steel al twee boetes opgelegd, in totaal goed voor 110.000 euro. Volgens de rechtbank is bewezen dat het bedrijf zich niet aan de milieuregels heeft gehouden.