Het provinciebestuur van Groningen beweert dat het nieuwe klimaatpakket van minister Rob Jetten ‘desastreus’ uitpakt voor de Groninger industrie, zo schrijft het Dagblad van het Noorden. Grootverbruikers van energie zullen niet langer kunnen investeren in verdere vergroening als het Rijk hen zwaarder gaat belasten.
Groninger gedeputeerde IJzebrand Rijzebol voorspelt dat het klimaatpakket een averechts effect zal hebben. Het provinciebestuur heeft een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer met het verzoek om de voorgenomen fiscale maatregelen uit Jettens pakket te schrappen.
Lagere energiebelasting
Minister Jetten heeft als doel de vergroening van de Nederlandse industrie te stimuleren door middel van een lagere energiebelasting voor bedrijven die hun CO2-uitstoot met 55 procent verminderen. Aan de andere kant zouden bedrijven die dit doel vóór 2030 niet halen, aanzienlijk meer moeten betalen.
Onhaalbaar
Volgens Rijzebol werkt dit beleid tegen industriële grootverbruikers, waarvan er in Groningen nogal wat zijn. Het halveren van de CO2-uitstoot binnen zes jaar is volgens hem onhaalbaar. Voor de chemiesector in bijvoorbeeld Delfzijl is dit volgens hem een veel grotere uitdaging met aanzienlijk hogere investeringen dan voor minder energie-intensieve industrieën.
Als zulke bedrijven worden ‘gestraft’ met een zware belastingverhoging, zal dit ten koste gaan van hun financiële ruimte om verder te verduurzamen. Dit doet geen recht aan de inspanningen die zij nu al leveren om hun energieverbruik en CO2-uitstoot te verminderen, meent de Groninger gedeputeerde.
Niet zomaar overschakelen
Rijzebol benadrukt dat Groningse bedrijven nu al actief bezig zijn met vergroening en dat daar aanzienlijke investeringen mee gemoeid zijn. Ze kunnen echter niet zomaar overschakelen naar nieuwe vormen van energieopwekking, zoals waterstof, omdat de benodigde technologie nog niet beschikbaar is op de schaal waarop zij produceren. Bedrijven willen wel verduurzamen, maar hebben hier op dit moment de mogelijkheden nog niet voor.
Chemport Europe, een cluster van 120 chemie- en recyclingbedrijven in Delfzijl, Emmen en Heerenveen, werkt sinds 2018 aan vergroening van het productieproces en zet volgens Rijzebol op dit moment grote stappen. Alleen al in Delfzijl hebben bedrijven in dit cluster de CO2-uitstoot met meer dan 30 procent verminderd.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)