In een uitgebreid artikel zet Zembla de tijdlijn van DuPont en pfas op papier. De tijdlijn wordt vergezeld door een uitzending van Zembla. Geen fraai pr-materiaal voor de industrie, maar ondanks – of juist daarom- een must-read.

We halen een paar bevindingen van Zembla uit de tijdlijn naar voren die vooral voor Nederland relevant zijn.

Zorgelijke resultaten in rattenstudie (9 november 1961)

In 1961 voert DuPont een dierproefstudie uit met ratten en ontdekt dat er negatieve effecten optreden bij blootstelling aan lage doses C8/PFOA. De levers van de ratten vergroten al bij een lage dosis. DuPont waarschuwt intern dat het materiaal zeer voorzichtig behandeld moet worden en dat contact met de huid strikt vermeden moet worden.

Opening DuPont-fabriek in Dordrecht (18 april 1962)

In 1962 opent DuPont een fabriek in Dordrecht, Nederland. De chemiereus zorgt voor werkgelegenheid in de regio. Vanaf het begin wordt er gewerkt met PFOA, ook bekend als C8. In de VS maken ze zich al zorgen over de toxiciteit van PFOA op basis van de rattenstudie.

Waarschuwing voor het gebruik van PFOA in combinatie met voedsel (december 1975)

DuPont koopt PFOA jarenlang van het chemieconcern 3M. Tijdens een vergadering in 1975 delen toxicologen van beide bedrijven informatie met elkaar. DuPont maakt zich zorgen over de giftige effecten van C8 en adviseert om de stof niet meer te gebruiken voor voedseltoepassingen. 

Apen sterven tijdens onderzoek naar PFAS (2 januari 1979)

3M voert proefdierstudies uit met apen en geeft ze verschillende doses PFAS. Hoe hoger de dosis, hoe eerder de apen sterven. Het onderzoek wordt voortijdig gestaakt nadat alle apen binnen 20 dagen zijn overleden. Het onderzoek wordt geheimgehouden door het bedrijf.

Zorgwekkende resultaten van de eerste bloedtesten bij medewerkers (juli 1979)

Bloedtesten bij medewerkers van de DuPont-fabriek in de VS tonen hoge concentraties PFAS aan bij twee laboranten. DuPont besluit om bloedtesten in Dordrecht uit te stellen totdat er meer onderzoek is gedaan in de VS.

20 oktober 1981: Extreem hoge PFAS-waarden in bloed medewerkers Dordrecht

DuPont gaat medewerkers op grotere schaal monitoren. Vanaf begin jaren ‘80 wordt niet alleen bij de fabriek in het Amerikaanse Parkersburg, maar bij een veel groter deel van de DuPont medewerkers bloed afgenomen. Ook bij het personeel van de fabriek in Dordrecht. De waarden in Dordrecht zijn erg hoog. Eén medewerker heeft zelfs 20.000 microgram per liter in zijn bloed. Er bestond toentertijd nog geen officiële grens. Inmiddels wel en de huidige grens is 6,9 microgram per liter.

1990: Grote lozing in PFOA in de rivier de Merwede

De hoeveelheden die DuPont in Nederland uitstoot en loost worden duidelijker in een intern document van DuPont uit 1990. Daarin staat dat er op de locatie in Dordrecht in dat jaar 9616 kilo PFOA in de Merwede is geloosd en 3220 kilo PFOA uitgestoten is naar de lucht. Meer dan 90 procent van de PFOA die DuPont gebruikt komt als afval in het milieu terecht.

Het lezen van het complete verhaal kan hier: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/dupont-en-de-pfas-doofpot-wat-verzweeg-de-industrie-tijdlij