NORCE

NORCE en TNO gaan strategisch samenwerken op het gebied van waterstofontwikkeling. Gezamenlijk hebben ze recent een ‘Memorandum of Understanding’ ondertekend. Dit is gericht op langdurige strategische samenwerking op het gebied van innovatie in waterstof en energie-infrastructuur.

Deze samenwerking tussen NORCE en TNO begint met de ontwikkeling van koolstofarme waterstofproductie in Nederland uit Noors gas, alsmede met CO2-opslag op het Noorse continentale plat (het gedeelte van een continent dat onder water staat). De samenwerking omvat ook onderzoek naar waterstofopslag in uitgeputte reservoirs, bescherming van offshore-installaties en de maatschappelijke inbedding van waterstof en CO2-opslag.

Toekomstige energieprogramma’s

NORCE en TNO werken al samen in publiek-private gefinancierde onderzoeksprogramma’s aan de ontwikkeling van waterstofwaardeketens in het Noorse programma HyVALUE. Dit wordt gecoördineerd door NORCE. Een samenwerking is er verder voor de transitie van de Noordzee als bron van hernieuwbare energie voor de toekomst in een Nederlands Noordzee Energieprogramma. Gecoördineerd door TNO. Verder is er een samenwerking voor de ontwikkeling van een risico-gebaseerd kader voor het beoordelen van CO2-opslagmonitoring in een CETP-project (RamonCO), eveneens gecoördineerd door NORCE. De aangekondigde samenwerking zal de relatie tussen de twee onderzoeks- en technologieorganisaties versterken in programma’s gerelateerd aan de energietransitie. Dit alles ondersteund door EU-financiering en betrokkenheid van de industrie.

Studie naar koolstofarme waterstof

Na de aankondiging van het strategische partnerschap zullen NORCE en TNO samen met industriële partners Equinor, Gasunie en EBN een gezamenlijke studie starten. Een studie naar de ontwikkeling van een koolstofarm waterstof (LCH) project in Eemshaven. Dit is  mogelijk gemaakt door Noors gas met koolstofafvang, -transport en -opslag. In Nederland zijn de huidige omstandigheden echter nog niet geschikt voor een definitieve investeringsbeslissing (FID). Daarom hebben TNO, NORCE, Equinor, Gasunie en EBN afgesproken om samen de noodzakelijke randvoorwaarden voor de succesvolle realisatie van dergelijke waardeketens te bestuderen.

Inzichten voor beleidsvorming

Het doel van de studie is om een rapport op te stellen voor het Nederlandse Ministerie van Klimaat en Groene Groei. Dit rapport helpt het ministerie bij het formuleren van beleid voor koolstofarme waterstof. Daarnaast verschaft dit rapport de betrokken partijen de nodige inzichten om de volgende stappen te bepalen met betrekking tot de ontwikkeling van de geplande LCH-faciliteit in Eemshaven.

De studie zal kritieke elementen van het waterstofsysteem analyseren. Elementen die essentieel zijn voor de oprichting van een koolstofarme waterstofwaardeketen:

  • De potentiële vraag naar koolstofarme waterstof die vanuit de productiefaciliteit in Eemshaven kan worden geleverd.
  • De infrastructuurvereisten die nodig zijn voor de werking van de faciliteit.
  • Het regelgevingskader dat van toepassing is op waterstof. Dit met speciale aandacht voor het waarborgen dat regelgeving de ontwikkeling van koolstofarme waterstof niet belemmert.
  • De belangrijkste drijfveren van de businesscase identificeren en mogelijke maatregelen verkennen die de financiële haalbaarheid van een LCH-faciliteit in Eemshaven kunnen verbeteren.