PGS 15 definitieve versie, de richtlijn voor (tijdelijke) opslag van gevaarlijke stoffen met betrekking tot brandveiligheid, arbeidsveiligheid en milieuveiligheid, wordt dit najaar verwacht. De PGS 15 interim, PGS 15:2021 versie 1.0 (augustus 2021), bevat maatregelen waarmee de risico’s van de opslag van gevaarlijke stoffen in verpakking te beheersen zijn. In november 2023 is het concept PGS 15 Nieuwe Stijl (versie 0.1) gepubliceerd. Aansluitend heeft er een openbare commentaarronde plaatsgevonden. Momenteel worden de ontvangen commentaren verwerkt door het speciaal hiervoor ingerichte team.
Een interim PGS is een tussentijdse versie die invulling geeft aan de Omgevingswet zo lang PGS 15 Nieuwe Stijl nog niet gereed is. Hier wordt momenteel aan gewerkt. De interim versie 1.0 is gelijk aan versie 0.2 die in september 2020 is vastgesteld door het Bestuurlijk Omgevingsberaad (BOb). Deze versie geeft invulling aan wettelijke kaders op het gebied van omgeving en arbeidsomstandigheden. Het versienummer is aangepast vanwege de invoering van de Omgevingswet en de verwijzingen die daarin zijn opgenomen.
Overzicht
Een overzicht van de richtlijnen en de eventueel aangewezen versie in de Omgevingsregeling is te vinden op de website van het IPLO. Hier staat ook informatie over ‘vooruitlopen’, indien de laatste versie (nog) niet is aangewezen in de Omgevingsregeling. Op de website van het IPLO is de handleiding versie 2021 te vinden.
Handreiking
In het memo van het RIVM staat een verwijzing naar de definitielijst van PGS 15 interim. Dit staat hier. Op deze pagina is ook de Handreiking voor het opstellen van een Uitgangspunten Document (UPD) voor Vastopgestelde Brandbeheersings- en Brandblussystemen (VBB-systemen) te vinden. Dit document heeft als doel om de gebruiker te helpen bij het opstellen van een UPD. De handreiking is gebaseerd op PGS 15:2016 versie 1.0 (september 2016). Dit sluit aan bij de UPD-voorschriften van deze richtlijn (en van de interim-richtlijn). Een UPD kan ook bij andere PGS-richtlijnen worden gebruikt. Vooral hoofdstuk 7 biedt aanknopingspunten om het UPD breder toe te passen.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)