RWE breidt haar batterij-opslagactiviteiten in Nederland uit met een innovatieve technologie voor netstabiliteit. Bij de elektriciteitscentrale in Moerdijk is RWE inmiddels begonnen met de installatie van een ultrasnel batterijopslag-systeem. De batterij heeft een capaciteit van 7,5 megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 11 megawattuur (MWh). Het systeem zal het elektriciteitsnet beschermen tegen te grote frequentieafwijkingen door razendsnel elektriciteit te leveren of af te nemen.
De batterij in Moerdijk maakt deel uit van de systeemintegratie-oplossingen. Oplossingen die onderdeel zijn van OranjeWind, het Nederlandse offshore windproject dat RWE samen met haar partner TotalEnergies ontwikkelt.
Innovatie
Marinus Tabak, COO van RWE Generation en RWE Country Chair voor Nederland: “Deze nieuwe batterij is innovatief omdat deze meer doet dan alleen energie opslaan. Met dit project wordt de levering van inertie getest via een batterij-opslagsysteem in het continentale Europese net. Dergelijke systemen zullen in de toekomst een belangrijke rol spelen bij het in balans houden van moderne elektriciteitsnetten. Vooral omdat we in heel Europa steeds meer overstappen op hernieuwbare energie en gedecentraliseerde energiesystemen.”
Inertie
In energiesystemen met voornamelijk conventionele opwekking wordt momentreserve voornamelijk geleverd door de inertie van roterende massa’s van conventionele energiecentrales. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kolengestookte centrales. Door conventionele productiecentrales door hernieuwbare energie te vervangen, neemt het aantal roterende generatoren af. Batterij-opslagsystemen kunnen dit verlies aan synchrone inertie in het elektriciteitsnet compenseren.
Pilot
Op de Moerdijk Centrale installeert RWE 3 lithium-ijzer-fosfaat batterijcontainers voor het batterij-opslagsysteem,. Via de bestaande netaansluiting volgt de aansluiting op het hoogspanningsnet. Dankzij een zeer reactieve regeltechnologie en omvormers met ‘grid forming’-functionaliteit kan het batterij-opslagsysteem onmiddellijk reservevermogen leveren. De ‘grid forming’-eigenschap verwijst hier naar het vermogen om belangrijke functies over te nemen die traditioneel door conventionele energiecentrales worden uitgevoerd. Dit om een stabiel en betrouwbaar elektriciteitsnet te garanderen. Na de ingebruikname eind 2024 wordt het systeem 2 jaar lang getest. Tijdens deze pilotfase ontwikkelt netbeheerder TenneT, als partner van het project, de technische eisen en de netconformiteits-procedures verder voor de netvormende functie.
Batterij-opslag
Als aanjager van de energietransitie ontwikkelt, bouwt en beheert RWE batterijopslagsystemen in de Verenigde Staten, Europa en Australië. Het bedrijf exploiteert momenteel batterijopslag-systemen met een totale capaciteit van 0,7 gigawatt (GW) en heeft wereldwijd meer dan 1 GW aan projecten in aanbouw. RWE is van plan om de batterij-opslagcapaciteit wereldwijd uit te breiden tot 6 GW in 2030, als onderdeel van haar ‘Growing Green’-strategie. De batterij-opslagfaciliteit in Moerdijk is de tweede batterij die RWE in Nederland bouwt: het bedrijf is begin dit jaar begonnen met de bouw van een batterij-opslagfaciliteit in Eemshaven met een geïnstalleerd vermogen van 35 MW en een opslagcapaciteit van 41 MWh.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)