Koningin Máxima opende op 22 oktober jongstleden de nieuwe, commerciële fabriek van Avantium in Delfzijl. In de nieuwe fabriek zal Avantium FDCA (furaandicarbonzuur) produceren, de chemische bouwsteen voor het volledig plantaardige en circulaire plastic PEF (polyethyleenfuranoaat). Behalve de koningin was ook minister Hermans van Klimaat en Groene Groei bij het bezoek aanwezig.
Na de opening kreeg Koningin Máxima een rondleiding door de fabriek en sprak zij met stakeholders van Avantium over de markt en recycling en met een leverancier en medewerkers over de grondstoffentransitie. Medewerkers van Avantium lieten daarna verschillende toepassingen van PEF zien.
Plantaardig plastic
PEF is een innovatief materiaal dat een alternatief biedt voor traditionele, op aardolie gebaseerde kunststoffen. Dit plantaardige plastic dat gemaakt wordt van suikers, is te gebruiken voor een breed scala aan toepassingen. Denk aan flessen, verpakkingen, folies en textiel. Avantium is het eerste bedrijf ter wereld dat FDCA en PEF op grote schaal gaat produceren. Door het verkopen van technologielicenties zorgt het bedrijf ervoor dat PEF wereldwijd te produceren is.
Missie
Avantium heeft als missie om de overgang van fossiele naar duurzame kunststoffen en materialen te leiden, door gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen. Vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam werkt een toegewijd team van meer dan 300 gepassioneerde professionals onvermoeibaar om dit doel te bereiken.
Hernieuwbare bronnen
De ‘state of the art’ R&D-laboratoria van Avantium in Amsterdam, drie proeffabrieken in Geleen en Delfzijl, en de Flagship Plant (FDCA) in Delfzijl lopen voorop in de ontwikkeling van technologieën die hernieuwbare bronnen omzetten in waardevolle chemicaliën en circulaire kunststoffen voor consumentenproducten. Eén van die prestaties is PEF, een 100% plantaardig polymeer. PEF is een voorbeeld van duurzaamheid, heeft uitzonderlijke prestaties en is volledige recyclebaar.
Eigenschappen
Uit onderzoek naar de mechanische, thermische en barrière-eigenschappen van bovengenoemde materialen kwam naar voren dat het plastic PEF een uitermate interessante combinatie van eigenschappen heeft. Niet alleen heeft dit materiaal aanzienlijk betere gasbarrière-eigenschappen (lees: de doorlaatbaarheid van de wand van een verpakking voor moleculen zoals zuurstof, waterdamp en kooldioxide), het is ook nog eens 50 procent sterker en beter bestand tegen hogere temperaturen dan PET. Zo heeft PET een glasovergangstemperatuur van 76 °C. Bij PEF ligt dat maar liefst 12 graden hoger. Dat gegeven is interessant, want voor het reinigen van glazen flessen en potten wordt water gebruikt met een temperatuur van 85 °C of meer, alvorens deze weer heet kunnen worden afgevuld.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)