Ex-LOPA-methode

Voor beoordeling explosierisico’s in gevaarlijke gebieden

Onder leiding van de normcommissie NEC 31 – Explosieveiligheid – en de toenmalige platformen ATEX 153 SIL, ontstond er interesse om op een nieuwe manier explosierisico’s te beoordelen bij het ontwerpen van procesinstallaties. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de Ex-LOPA-methode. Deze methode is een aanvulling op de traditionele HAZOP-LOPA en helpt bij het beoordelen van explosierisico’s in gevaarlijke zones.

In gevaarlijke gebieden kan het ontstaan van een explosieve sfeer tijdens normaal bedrijf minstens één keer per jaar of vaker voorkomen. Dit ziet men als een mogelijkheid voor een explosie. De Ex-LOPA-methode kijkt naar afwijkingen in normaal bedrijf die kunnen leiden tot mogelijke ontstekingsbronnen.

De kans dat deze mogelijke ontstekingsbronnen actief worden, is geschat op basis van internationale normen voor het gebruik van apparatuur in gevaarlijke gebieden. Ook is gekeken naar studies m.b.t. ontstekingsbronnen op offshore olie- en gasinstallaties. Dit onder echte omstandigheden.

Verschillende technische en organisatorische maatregelen voor explosiepreventie en -beveiliging worden aangeduid als onafhankelijke beveiligingslagen (IPL’s). Voor specifieke soorten maatregelen worden Risico-reductiefactoren (RRF’s) voorgesteld.

De toepassing van de Ex-LOPA-methode laat zien dat er een verschil kan zijn tussen het risico van ontsteking in een gevaarlijke zone en de beoordeling van het explosierisico. Voor Ex-apparatuur die geschikt is voor verschillende zonetypes, ligt de kans op restontsteking in sommige gevallen tussen 10-3 en 10-4 per jaar. Daarom kunnen extra maatregelen nodig zijn om het explosierisico van gevaarlijke atmosferen te verlagen. Dit afhankelijk van het risicobeleid van het bedrijf.

Meer weten?

Op de site van NEN is een uitgebreide publicatie te vinden over dzee Ex-LOPA-methode. Een interessant verhaal voor iedereen die te maken heeft met explosiegevaar. Deze Engelstalige publicatie is gratis. U kunt hem vinden op de site van de NEN. Het verhaal geeft een goed beeld van deze methode. En hoe en wanneer u hem kunt gebruiken.

Bekijk de publicatie.