Corbion vermindert foliumzuurtekort in maïstortilla’s. Nieuwe oplossingen van de wereldwijde experts op het gebied van voedselingrediënten breiden het succesverhaal van verrijkte granen nu dus uit. Dit om het risico op neurale buisdefecten bij zuigelingen te verlagen.
Wereldwijde ingrediëntenleverancier Corbion werkt samen met fabrikanten van maïstortilla’s om hun producten te versterken met foliumzuur. Dit is goed nieuws voor aanstaande moeders en hun baby’s, die risico lopen op neurale buisdefecten zoals spina bifida. Volgens de ‘Centers for Disease Control and Prevention (CDC)’ hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat, naast een gezond dieet, het consumeren van foliumzuur voor en tijdens de eerste weken van de zwangerschap het risico op neurale buisdefecten helpt verlagen.
Groei
IRI Scan Data laat zien dat maïstortilla’s en tacokits in 2023 bijna de helft van het totale tortillavolume in de VS voor hun rekening nemen. Maïstortilla’s en tacokits groeien sneller dan bloemtortilla’s (groei van 2.3 procent). Dit in combinatie met het feit dat foliumzuurverrijking van producten op basis van masa slechts een paar jaar geleden werd goedgekeurd, betekent dat de deur wagenwijd open staat voor fabrikanten die op deze marktbehoefte willen inspelen.
Levensveranderende waarde
“Maïstortilla’s bieden onze klanten een belangrijke kans om meer waarde te leveren. Het betreft hier potentieel levensveranderende waarde voor consumenten. Bijvoorbeeld door middel van verbeterde voeding”, aldus Scott Bieker, Vice President, Milling & Bakery bij Corbion. “We zetten onze Nutrivan-oplossingen en onze expertise op het gebied van verrijking in om hen te helpen die de kans te grijpen door de foliumzuurkloof te overbruggen.”
Verrijkt meel
Meel verrijkt met foliumzuur is een succesverhaal op het gebied van de volksgezondheid in de Verenigde Staten. Sinds de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) in 1998 eist dat alle verrijkte graanproducten worden verrijkt met foliumzuur, schat de CDC dat er ongeveer 1.300 baby’s per jaar zijn geboren zonder neurale buisdefecten. Dit zou anders misschien zijn aangetast. Hoewel de FDA in 2016 het gebruik van foliumzuur goedkeurde om maïsmeel te versterken, bleek onlangs dat slechts 14 procent van de maïsmasameelproducten, en geen maïstortillaproducten, foliumzuur bevat. Dit bleek uit een rapport van het Center for Science in the Public Interest dat begin dit jaar werd vrijgegeven,
Een verschil maken
“Bij Corbion zijn we van plan manieren te vinden om te behouden wat belangrijk is”, zegt Abby Ceule, Senior Business Director-Functional Systems. “We geloven dat een positieve impact op de volksgezondheid een manier is om te behouden wat belangrijk is. Zo kan de waarde van de producten van onze klanten het leven van de consument verrijken. Met een dergelijke oplossing wordt dan ook het verschil gemaakt.”
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)