Data

Data en inzicht worden steeds belangrijker voor bedrijven omdat ze hen in staat stellen beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Met de juiste data kunnen bedrijven trends en patronen snel identificeren, wat leidt tot efficiëntere processen en kostenbesparingen. In onze steeds digitaler wordende wereld is het benutten van data essentieel om concurrentievoordeel te behalen en innovatie te stimuleren. Dit vraagt om een transformatie van mensen, technologie en bedrijfsprocessen om optimaal met data te kunnen werken.

Naast het verzamelen van meer data willen bedrijven er ook zeker van zijn dat deze data veilig blijven en niet door derden kunnen worden gebruikt of misbruikt om ongeautoriseerde toegang tot de fabriek te verkrijgen. Nu steeds meer apparaten worden aangesloten op het Internet of Things, verschuiven de noodzakelijke veiligheidslagen omdat de apparaten zelf direct op het inter- of intranet worden aangesloten.

Om de kans op aanvallen te verminderen zijn er verschillende standaarden zoals IEC 62443 en ISO 27001, die bedrijven begeleiden bij het implementeren en continu verbeteren van beveiligingsmanagementprocessen. Hoe ziet dat er dan in de praktijk uit, aangezien veiligheid een continu proces is? In productiebedrijven is het een grote uitdaging om de productie voort te zetten en tegelijkertijd op een veilige manier connectiviteit en internettoegang toe te voegen aan OT-apparaten. Alleen al het verbinden met een apparaat via Bluetooth® stelt het bloot aan meer aanvalspatronen. Daarom is het belangrijk om een sterke partner te hebben die alle aspecten van instrumentatie tot cloudplatform dekt via connectiviteit. Zo heeft Endress+Hauser een Bluetooth®-protocol ontwikkeld met een hoger beveiligingsniveau voor instrumentatie met behulp van CPace en bieden ze een veilig cloudplatform, Netilion, voor het verwerken van procesgegevens.

“VEILIGE DATA ZIJN ESSENTIEEL”

Samen moeten er dan beslissingen worden genomen over de manier van communicatie met de ‘things’ en er moet worden nagegaan welke technologieën veilig zijn en welke niet. Essentieel is verder om na te gaan welke leveranciers, net als Endress+Hauser, hun verantwoordelijkheid serieus nemen. Kunnen ze certificaten van derden laten zien, zoals ISO en IEC? Dit geldt niet alleen voor instrumenten, maar voor de hele keten, en dit wordt steeds belangrijker naarmate apparaten met nieuwe technologieën op het internet worden aangesloten. Dit is het moment om de gehele keten grondig te evalueren, leveranciers mee te nemen op deze reis en hen ook als partners te beschouwen om actief de beveiliging in kaart te brengen. Zo creëren we samen een toekomst waarin data niet alleen waardevol, maar ook veilig zijn.

Het magazine fysiek ontvangen? Klik hier om een kennismakingsabonnement af te sluiten.
Vacatures bekijk je via de vacaturepagina.