Wat hebben ChatGPT en verduurzamen met elkaar te maken? Het antwoord is voor de hand liggend. Artificial Intelligence – AI – zette het afgelopen jaar de wereld op zijn kop. Je kunt het zo gek niet bedenken of AI maakt het mogelijk. Dat geldt ook voor verduurzamen. Nieuwe wet- en regelgeving? Geef ChatGPT de opdracht een samenvatting te maken met een checklist van de belangrijkste verschillen, plus de actiepunten. Complexe beleidsstukken? Vraag ChatGPT om het te vertalen naar normaal en begrijpelijk Nederlands.
Ook bij de ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’, kortweg CSRD, die sinds 1 januari dit jaar trapsgewijs wordt ingevoerd, kan ChatGPT enorm veel tijd besparen. Met de CSRD wordt van bedrijven gevraagd om te rapporteren over duurzaamheidsthema’s die voor hen relevant zijn. Dat betekent kort door de bocht gezegd het verzamelen van heel veel data. Veel van die informatie is gewoon voor handen, bijvoorbeeld omdat ze al nodig waren voor andere methodieken zoals de CO2-prestatieladder. Omdat het een open systeem is, geef je geen bedrijfsinformatie, maar vertel je de robot alleen welke soort gegevens je al hebt. ChatGPT kan op basis van die algemene gegevens razendsnel analyseren welke informatie er nog ontbreekt. Zo neemt ChatGPT voor een (nu nog) te verwaarlozen bedrag veel uitvoerend werk uit handen.
Ik heb het op deze plaats eerder gezegd: ik ben ervan overtuigd dat automatisering een goed antwoord is op de krapte op de arbeidsmarkt. Waar ik ook van overtuigd ben, is dat automatisering de mens nooit helemaal zal kunnen vervangen, maar altijd zal blijven dienen als ondersteuning van het menselijke kapitaal. Ook met AI moeten we zelf blijven nadenken: het resultaat is zo goed als de opdracht en input die je de robot geeft en dan moet je dus ook altijd grondig controleren.
Wat ik mooi vind aan deze ontwikkeling, is dat je er denkkracht mee vrij maakt. Daardoor kun je op andere vlakken, zoals verduurzaming, in kortere tijd grotere stappen maken. Om onze klanten klaar te stomen voor de CSRD, hebben wij een ‘Community of Practice’ opgericht. Hierin gaan we met elkaar aan de slag op strategisch vlak, zijn we aan het ’brainstormen’ en worden praktijkvoorbeelden gedeeld. Het bundelen van die denkkracht is juist mogelijk, omdat je daar, mede door het inzetten van AI-tools, de ruimte voor hebt.
BLIJF ALLES CONTROLEREN”
Helaas kun je AI niet in één adem noemen met duurzaamheid, zonder er ook een kritische kanttekening bij te plaatsen. AI vraagt om ongelooflijk veel data-opslag en dus energie. Vanwege de grote CO2-voetafdruk is AI dan ook een enorme bedreiging voor het klimaat. Dat betekent dat AI ons ook voor een grote uitdaging plaatst. We moeten bewuste en vaak moeilijke keuzes maken. Iets wat ChatGPT overigens ruimhartig beaamt als je het de robot vraagt.
Het magazine fysiek ontvangen? Klik hier om een kennismakingsabonnement af te sluiten.
Vacatures bekijk je via de vacaturepagina.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)