Yara Sluiskil

Yara Sluiskil zet in op stikstofreductie door te investeren in een installatie hiervoor. Op deze wijze gaat Yara Sluiskil haar ammoniak- en nitraatstofuitstoot verder verminderen. Met deze maatregelen bespaart de organisatie volgens VNCI 31 ton ammoniakuitstoot en 48 ton nitraatstofuitstoot. Omgerekend komt dit tezamen neer op een stikstofreductie van ruim 10% voor de hele site. De installatie kost 30 miljoen euro en wordt in 2026 opgestart.

Yara Sluiskil maakt nitraathoudende meststoffen, waaronder KAS-27. De productiesite experimenteerde in 2020 met een extra processtap in hun nitraatgranulatiefabriek. Deze extra stap komt na de bestaande luchtzuiveringsstappen en moet de ammoniak- en nitraatuitstoot verminderen. Onlangs heeft deze onderneming van haar Noorse moederbedrijf groen licht gekregen om een van de twee nitraatfabrieken in Sluiskil om te bouwen. In een parallel traject is onderzocht of het haalbaar is om de andere fabriek ook om te bouwen in 2027.

Investeringen

Yara Sluiskil halveerde de ammoniak- en stofuitstoot door in 2018 de laatste priltoren te sluiten. Ze vervingen deze door een nieuwe granulatiefabriek genaamd ‘Ureum-8’. Ze reduceerden de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) door aanpassingen in een salpeterzuurfabriek tijdens een reguliere onderhoudsstop. Daarnaast zijn nieuwe ammoniakbranders geïnstalleerd, wat een reductie van 130.000 ton CO2-equivalent opleverde. In november 2023 kondigde het bedrijf een investering van 194 miljoen aan in de afvang en opslag van CO2. Door de aangekondigde en al uitgevoerde projecten zal de broeikasgasemissie in Sluiskil in 2030 meer dan 85 procent lager zijn dan in 1990

Achtergrond

Yara, een dochteronderneming van het internationaal opererende Noorse Yara International, is producent van hoogwaardige kunstmeststoffen voor de voedingsindustrie en de landbouw wereldwijd en produceert AdBlue® voor de automotive. De benodigde grondstoffen voor de productie van deze producten worden volledig in eigen beheer vervaardigd, waaronder stikstofhoudende kunstmest en industriële chemicaliën, zoals Air1 en NOxCare. Met deze laatstgenoemde chemicaliën worden de schadelijke stikstofoxiden (NOx) afgevangen. Daarnaast produceert Yara Sluiskil ook CO2 voor het koolzuur in frisdrank en bier, droogijs waarop vaccins worden bewaard en levert CO2 als groeistof aan de glastuinbouw.