Zuivelindustrie

Zuivelindustrie op koers met CO2-reductie. Deze maand heeft KWA bedrijfsadviseurs een rapport gepubliceerd. In dit rapport is onderzocht in welke mate de Nederlandse zuivelindustrie op koers ligt om CO2-emissie te reduceren richting 2030. Hieruit blijkt dat met de voorgenomen plannen voor CO2-emissiereductie de reductiedoelstellingen van de Nederlandse industrie lijken te worden gehaald.

In het rapport is een CO2-reductielijn voor de zuivelindustrie tot 2030 getekend. Deze theoretische CO2-reductielijn is gemaakt op basis van geactualiseerde doelstellingen. Tevens is hierbij rekening gehouden met de ontwikkelingen van Europese en nationale wet- en regelgeving die van toepassing zijn op de zuivelindustrie. De hierboven genoemde reductielijn gaat over de zogenaamde scope 1 emissies; de schoorsteenemissies op de productielocatie die binnen de zuivelindustrie hoofdzakelijk worden veroorzaakt door aardgasverbranding.

Energiebesparingsplannen

Naast deze CO2-reductielijn zijn met een lijn de energiebesparingsplannen van CO2-emissiereductie* van de Nederlandse zuivelfabrieken gezet. Ook is deze lijn vergeleken met de theoretische lijn. Uit dit overzicht is af te lezen dat in 2030 de zuivelfabrieken in lijn lopen met de theoretische lijn, wat betekent dat de zuivelindustrie haar bijdrage aan de reductie in 2030 gaat behalen.

Uitdagingen

De uitdagingen om de zuivelfabrieken te verduurzamen zijn groot. Uit de analyse van de maatregelen blijkt dat de belangrijkste maatregelen gaan over proceswarmte en elektrificatie. Bij implementatie van deze maatregelen lopen de energievragende zuivelfabrieken tegen een aantal randvoorwaarden aan. Denk daarbij aan een gebrekkige infrastructuur voor de inzet van alternatieve brandstoffen (lees: groene elektriciteit voor elektrificatiemaatregelen), vergunningen voor het aanleggen van kabels en het ombouwen van de fabriek. Deze laatstgenoemde maatregel is nodig voor de implementatie van CO2-emissiereductiemaatregelen. Al deze maatregelen brengen hoge kosten met zich mee. Het is dan ook maar zeer de vraag of de onrendabele top door subsidies kan worden weggehaald.

*Uitgangspunt is dat het elektriciteitsverbruik groen wordt opgewekt. Dus er is geen scope 2 CO2-emissie van elektriciteit.