Peter Goedendorp
Op elke chemische locatie wordt op regelmatige basis groot onderhoud uitgevoerd aan apparatuur en installaties ter plaatse. Zo’n turnaround of shutdown duurt meestal zo’n 4 tot 8 weken. Een gedegen uitvoering vereist de nodige voorbereiding. Een voorbereiding die niet alleen lang duurt, maar ook zeer zorgvuldig dient plaats te vinden. Om zo’n turnaround of shutdown zo geolied mogelijk te laten verlopen wordt in een krap tijdsbestek soms wel een 1.000-tal uitvoerende medewerkers ingezet. En er zijn veel contractors bij betrokken. Een enorme logistieke operatie dus, zeker qua screening.
Met name het screenen van alle additioneel in te zetten mensen, die gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt uit alle Europese landen komen, is essentieel. Alvorens al deze mensen aan de slag gaan, is het belangrijk om te onderzoeken over welke diploma’s en/of praktijkervaring ze beschikken. Dit zijn de zogenaamde ‘onboardingstrajecten’ waarbij de werkgever ook de nieuwe werknemers verwelkomt en begeleidt tijdens hun eerste dagen. Niet alleen krijgen alle nieuwkomers de benodigde informatie, ook wordt aandacht besteed aan de connectie met het bedrijf. Wat is de cultuur? Wat zijn de regels, normen, waarden en principes (lees: compliance)? Wie zijn de collega’s? etc.
Hoog risicovolle taken
Voor het uitvoeren van de hoog risicovolle taken tijdens de turnarounds of shutdowns, worden vaak buitenlandse mensen ingehuurd. Mensen die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen en waarbij ook niet altijd duidelijk is wat de diploma’s en certificaten die ze hebben exact omvatten. Om deze mensen op een verantwoorde en effectieve wijze te kunnen inzetten, is het testen van de technische vakvaardigheid en het veiligheidsbewustzijn in een realistische (nagebouwde) werkomgeving, met daarin opgesteld alle benodigde apparatuur, cruciaal. Alle kandidaten dienen daarom, voorafgaand aan de turnaround of shutdown, hun vaardigheden te laten vaststellen, alvorens ze kunnen worden toegelaten op het terrein van de opdrachtgever. Voldoen hun competenties niet aan de vooraf vastgestelde norm en werkzaamheden, dan kan een taakgerichte training volgen. Pas als ze deze training succesvol hebben doorlopen en hun vakvaardigheden in een toets hebben kunnen laten zien, worden ze toegelaten bij de poort. Alle op de werkzaamheden gebaseerde en aangetoonde vaardigheden worden vervolgens vastgelegd.
Platform
Met name voor opdrachtgevers die op meerdere locaties in Nederland, of in het buitenland, deze werknemers willen inzetten, is het van belang dat de aangetoonde vaardigheden ook uitwisselbaar zijn en erkend worden. Daarom is er een platform ontwikkeld waarin inmiddels zo’n 15.000 medewerkers uit verschillende landen zijn opgenomen voor wat betreft hun mate van vakbekwaamheid en hun veiligheidsbewustzijn. Met name de laatste jaren blijkt dat er steeds meer behoefte is aan mensen met op de praktijk afgestemde vakvaardigheden. En ook werkgevers moeten kunnen aantonen dat zij voor het uitvoeren van de taken tijdens een turnaround of shutdown gekwalificeerd personeel inzetten. Indien mensen echter hun vakvaardigheden beheersen, zou het mogelijk moeten zijn om relatief eenvoudig, met een speciaal daarvoor te maken inventarisatie (hoeveel werk hebben ze uitgevoerd en wat voor een werk), een hercertificering uit te voeren en een opwaardering mogelijk te maken van startbekwaam naar vakbekwaam medewerker of vakexpert.
Weerbarstige praktijk
Lastig daarbij is dat in de praktijk blijkt dat gemiddeld zo’n 28% van de groep in een ‘onboardingstraject’, die beschikt over een ‘relevant’ certificaat/diploma, toch onvoldoende vaardigheden in de praktijk kan laten zien. Dit doet absoluut een alarmbel rinkelen ten aanzien van de toetsing die eerder of elders heeft plaatsgevonden. Met regelmaat blijkt dat kandidaten niet altijd zijn getraind en getoetst op alle kerntaken van een kwalificatie. En ook blijkt in de praktijk nog te vaak dat de certificaat-/diplomahouder niet taalvaardig is in de taal die op het waardedocument staat vermeld. Dit alles brengt grote risico’s met zich mee als blijkt dat een werkgever niet kan vertrouwen op een afgegeven en geldig certificaat. Ogenschijnlijk lijkt er sprake van ‘gekwalificeerd personeel’, terwijl dat in de praktijk niet het geval is. Dit kan dus tot ongevallen leiden.
Extra kosten
Hoewel (bijna-)ongelukken gemeld dienen te worden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie, is het toch bijzonder om te zien dat niet-gekwalificeerd personeel over een diploma beschikt. Steeds vaker voelen opleiders een oneigenlijke druk dat de deelnemers wel gecertificeerd dienen te worden omdat de huisvesting al geregeld is en de mensen anders niet inzetbaar zijn, hetgeen financiële gevolgen heeft. Niet certificeren betekent voor de opdrachtgever additionele kosten en planningsproblemen bij een turnaround of shutdown.
OPLEIDERS ONDER DRUK”
Aantoonbare praktijkervaring
Om de hierboven beschreven zorgelijke situatie tegen te gaan, heeft het platform tot doel om te komen tot een overzicht van feitelijk verworven competenties en ‘skills’ van medewerkers.
De huidige opleidingen zijn slechts ‘startkwalificaties’, gericht op het ‘veilig werken met …’. Het zijn beslist geen ‘vakopleidingen’. Feitelijk gezien zijn het pas ‘beginnende beroepsbeoefenaren’, die uitsluitend onder leiding van een vakbekwame persoon kunnen werken. Neem ter illustratie de flensmonteur: in de praktijk krijgt hij/zij pas te maken met flensverbindingen die scheefstanden vertonen en niet parallel staan. Ook dergelijke flensverbindingen moeten perfect worden dichtgemaakt om het lekken van gevaarlijke stoffen te voorkomen. Deze vaardigheid leer je niet op school, maar in de praktijk. Dus hoe maakt een kandidaat dat aantoonbaar als zijn praktijkervaring niet wordt gevalideerd en geregistreerd?
App
Via een app, gekoppeld aan het platform, kan een licentiehouder registreren welke werkzaamheden een medewerker met goed gevolg heeft uitgevoerd. Dat kan vervolgens weer worden gekoppeld aan toetstermen die het verschil duidelijk maken tussen een ‘Beginnend Beroepsbeoefenaar’ en een ‘Vakbekwame Medewerker’ of zelfs een ‘Expert’. De toetsing wordt door gecertificeerde medewerkers/licentiehouders in de praktijk gedaan.
Het is de opmaat naar een objectieve toetsing van de ‘Vakvolwassen flensmonteur’ en dat is in een krappe arbeidsmarkt van grote betekenis. Dit kan ook voor andere functies op deze wijze worden ingezet. Het toepassen van een dergelijke APK-systematiek met centrale registratie maakt het geheel tot een waardevol systeem dat voor opdrachtgevers van enorme betekenis kan zijn. Het is transparant, traceerbaar en minder kostbaar doordat medewerkers die al getoetst zijn, en hun vakvaardigheden in de praktijk hebben aangetoond, veel sneller inzetbaar zijn, ook op andere projecten en bij andere bedrijven, en niet steeds opnieuw hoeven te worden getoetst.
Tenslotte
Ondanks het feit dat het werken in een hoog risicovolle omgeving niet zonder risico is, is de inzet van heel veel mensen uit andere Europese landen bij een turnaround of shutdown hard nodig. Nagenoeg 60% van de aanwezige mensen tijdens een turnaround of shutdown is anderstalig (niet Nederlands of Engelstalig). Dit geeft uitdagingen zowel bij de ‘onboardingstrajecten’, de trainingen, alsook op de werkvloer. Daarom dient er te allen tijde een ‘leidinggevende’ aanwezig te zijn die de betreffende taal machtig is en kan communiceren met bijvoorbeeld de veiligheidskundigen ter plaatse.
Juist in noodsituaties is het van belang dat communicatie op een correcte manier plaatsvindt. Het is dan ook een echte uitdaging om het totale proces goed in de grip te hebben van het trainen, toetsen en aan het werk hebben van mensen uit verschillende taalgebieden en culturen van Europa. Zeker is wel dat het een onomkeerbaar proces is. De industrie kan niet meer zonder de inzet van deze mensen en dat heeft gevolgen voor de opleidingsen de toetsingstrajecten. Het is niet logisch te veronderstellen dat alle in te zetten mensen uit het buitenland in dergelijke turnarounds of shutdowns hier in Nederland de Nederlandse taal in voldoende mate moeten beheersen om hier een passende opleiding te kunnen volgen en een theorie- en een praktijktoets af te leggen. Daarom worden de ‘onboardingstrajecten’ inmiddels in 17 talen aangeboden.
Het magazine fysiek ontvangen? Klik hier om een kennismakingsabonnement af te sluiten.
Vacatures bekijk je via de vacaturepagina.
![](https://www.processcontrol.nl/wp-content/uploads/2025/01/PC-nieuwsbrief-banner-728x90-1.gif)