Fossiele brandstoffen
Bron: AP Photo/Martin Meissner File

Fossiele brandstoffenproductie daalt in de Europese Unie, als gevolg van de groei van wind- en zonne-energie en het herstel van waterkracht. Fossiele brandstoffen leverden in april voor het eerst minder dan een kwart van de energie in de Europese Unie aldus energiedenktank Ember.

Ember ontdekte dat het aandeel elektriciteit dat wordt opgewekt door fossiele brandstoffen in het blok vorige maand daalde tot een laagterecord van 23%. Een daling van 22% ten opzichte van april 2023, ondanks een toename van de vraag. Het overtreft ook het vorige laagterecord van 27% uit mei 2023. De groei van wind- en zonne-energie en het herstel van waterkracht zorgden voor een daling van de opwekking van fossiele brandstoffen en verhoogden het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de elektriciteitsmix tot een record van 54%.

Grootste aandeel

Wind- en zonne-energie alleen al produceerden in april meer dan een derde van de elektriciteit in de Europese Unie, terwijl gas en kolen daalden. Steenkool droeg slechts 8,6% bij aan de energiemix, vergeleken met 30% in 2023. Gas leverde 12,1%van de elektriciteit in de Europese Unie – een daling van 22% op jaarbasis. Fossiele brandstoffen lijken op hun retour in de Europese energiesector. Zonne- en windenergie zijn de belangrijkste spelers geworden.

EU-landen

Duitsland zag in april de grootste daling van de productie van fossiele brandstoffen in vergelijking met vorig jaar. 7 kolencentrales sloten eind maart 2024 in het land nadat hun sluiting was uitgesteld vanwege de energiecrisis. Over het geheel genomen daalde elektriciteit uit fossiele brandstoffen in Duitsland met 26%, wat neerkomt op 32% van de Italië zag de op één na grootste daling van 24%, wat nog eens 15% bijdroeg aan de totale vermindering van elektriciteit uit fossiele brandstoffen. Spanje was de volgende, gevolgd door Frankrijk en Nederland.

Minder uitstoot

De vraag naar elektriciteit ondergaat sinds oktober vorig jaar een lichte opleving. Het steeg in de eerste 4 maanden van het jaar met 0,4 procent in vergelijking met 2023. Ondanks de stijgende vraag daalde de elektriciteitsopwekking uit fossiele brandstoffen nog steeds omdat hernieuwbare energiebronnen ze uit de mix verdrongen. Illustratief in dit verband is steenkool. Van 2016 tot 2023 daalde steenkool met meer dan 300 terawattuur en er was in die periode een vergelijkbare stijging van wind- en zonne-energie. Meer en meer wordt steenkool dus vervangen door wind en zon. Er is dus een duidelijke verschuiving waarneembaar in de elektriciteitstransitie van de Europese Unie,  waarbij de uitstoot in de eerste 4 maanden van 2024 met 18% is gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.